Knut Anders Fostervold er tidligere MFK-spiller, toppsyklist og triatlonutøver. Peter Haukaas eier og driver det nye treningssenteret CrossFit Molde. Sammen skal de forberede Molde Håndballklubbs spillere på hverdagen i Norges øverste divisjon.

— Det er tydelig at disse jentene har trent godt over tid og har hatt flinke folk rundt seg. Likevel har de mye å gå på. Vi skal bygge opp både styrke og kondisjon slik at de ikke får juling i eliteserien, sier Knut Anders Fostervold.

- Enormt mye styrke

Han er ansatt som trener ved Folkehøgskolen i Torvikbukt. I tillegg er han personlig trener for et titalls utøvere innen sykling og triatlon.

— Jeg har ansvaret for rammene rundt treningsopplegget fram mot seriestarten til høsten. Den aller viktigste jobben blir å øke den maksimale eksplosiviteten og styrken slik at spillerne bli i fysisk stand til å takle nivået i eliteserien, sier Fostervold.

Han diskuterer jevnlig fysisk trening med håndballproffen Håvard Tvedten, som er gift med Fostervolds søster Guri.

— Håndballspillere på høyt nivå trener enormt mye styrke. Larvik og de andre toppklubbene i eliteserien for damer har store, sterke spillere som har spilt på øverste nivå i mange år. Noe av denne forskjellen må vi utligne i løpet av sommeren, sier Fostervold.

Kondisjon

Han er samtidig klar på at jentene først og fremst skal være håndballspillere.

— De tekniske og taktiske kvalitetene vil alltid være viktigst i håndball, men de må bli mer robuste og tåle all treninga uten å bli skadet. I tillegg må de forbedre kondisjonen, men de skal ikke bli skiløpere. Vi skal ikke gå i den samme fella som en del fotballag har gjort i nyere tid, der spillerne gamper rundt i skogen i timevis. Vi skal trene mer spesifikt på utholdenhet som kommer til nytte i håndball. Det er viktig med intervaller med vendinger, start og stopp, sier han.

Tre økter i uka

Peter Haukaas blir instruktør for treninga i lokalene til CrossFit Molde.

— Jeg og Knut Anders er veldig enige om hvordan treninga skal legges opp. Det blir tre økter i uka nå i oppkjøringa, sier han.

Haukaas understreker at MHK-spillerne ikke skal drive med Cross-Fit i den forstand.

— Vi driver først og fremst med vanlig styrketrening. Det dreier seg om baseløft med ulike støtteøvelser. Vi bruker funksjonelle bevegelser der hensikten er å forbedre mobilitet, styrke og smidighet, slik at utøverne blir enda mer atletiske. Skadeforebygging er også en viktig effekt. Spillerne er teknisk dyktige, jeg ser at de har trent mye. Nå må de bli sterkere og spise mer mat. Entusiasmen og optimismen er stor, så dette blir en spennende gruppe å jobbe med, sier Peter Haukaas.