RIO DE JANEIRO: Isabelle Pedersen ble nummer ti i OL natt til torsdag, norsk tid, men har også kommet i fokus både i Norge og Sverige for en nakenvideo hun laget med NRK-reporter Nicolay Ramm.

I videoen kaster både Pedersen og Ramm klærne, og de snakker om hvordan kvinnelige idrettsutøvere må kle av seg for å få oppmerksomhet. Det gjør de for eksempel mens de tilsynelatende dusjer nakne sammen.

Isabelle Pedersen ble nummer ti i OL natt til torsdag, norsk tid, men har også kommet i fokus både i Norge og Sverige for en nakenvideo hun laget med NRK-reporter Nicolay Ramm. Foto: Skjermdump, NRK

Det hele blir gjort i protest mot det Pedersen mener er urettferdig behandling av kvinnelige idrettsutøvere, og nakenvideoen er en ironisk kritikk.Nakenvideoen har fått oppmerksomhet ikke bare i Norge, men også svenske Expressen har omtalt den. Etter 10. plassen i OL utdypet Pedersen hvorfor hun laget videoen.

— Jeg ble spurt om å lage den videoen fordi det har vært mange videoer i OL der kvinner blir spurt om hva de har på seg og der utseendet er et tema, sier Pedersen, før hun fortsetter:

Isabelle Pedersen var seks hundredeler unna en finaleplass på 100 meter hekk. Foto: Rune Sævig

— Og gjør en kvinne det bra, så kan hun bli omtalt som konen eller kjæresten til noen andre. Du har for eksempel den skytteren fra USA som tok bronse (Corey Cogdell) som er sammen med en amerikansk fotballspiller (Mitch Unrein). Da hun tok bronsen kom det twittermeldinger om at kjæresten til han fotballspillerne hadde tatt bronse. Hun har ikke et navn, en gang, sier Pedersen og slår ut med hendene.

Ukjent med misnøyen

Mens hun snakker om videoen, peker hun også på løpedrakten sin som et problem innenfor samme kategori. Ifølge Pedersen er buksen, som ser ut som en slags bikinbukse, med på å skape fokus på hennes bakende.

— For alle mennesker i verden er dette verdens beste shorts, men alle som løper hater den. Har du sett hvordan den går inn i rumpen, sier Pedersen før hun snur seg og demonstrerer poenget.

- Kunne du ikke ha valgt en annen shorts?

Etter 10. plassen i OL utdypet Isabelle Pedersen hvorfor hun laget nakenvideoen som ble vist på NRK. Foto: Rune Sævig

— Du synes den hot pantsen er så mye bedre? I den får jeg «camel toe» (Definisjon fra wikipedia: et uttrykk som betegner konturen av de ytre kjønnsleppene og kløften imellom når de blir tydelig synlige utenpå buksene). Enten får du altså camel toe, eller så går shortsen opp i ræven, sier Pedersen.Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, var ukjent med Pedersens misnøye med løpedrakten da BT forela ham problemstillingen.

— Vi har et stort utvalg av klær, og utøverne bestemmer selv hva de vil bruke. Isabelle kunne løpt i langbukse hvis hun ville det. Vi stopper henne ikke, sier Nilsen.

- Kan løpe i hva de vil

Han stiller seg uforstående til at dette skal være et problem når utøverne har så mange muligheter som han opplever at de har.

— Her må nesten utøverne gi tilbakemelding. Nå har vi fått en flott kolleksjon fra Craft (utstyrsleverandøren) med mange muligheter, og utøverne har fått komme med innspill. Det er egentlig det som er å si om den saken, sier Nilsen.

Pedersens innspill er tydelig:

— Jeg håper Craft kommer til å høre på oss utøvere.

Christian Waaler, markedsansvarlig i Craft Norge, har ikke vært kjent med misnøyen.

— Vi får tilbakemeldinger og ønsker fra forbundet sentralt, ikke fra enkeltutøvere. Denne kritikken er ny for oss. Vi har ikke hørt noe verken fra Isabelle eller noen andre utøvere, sier Waaler.

Han er klar på at det ikke er lagt noen føringer for hvilket utstyr som skal brukes fra deres side.

— Hvis utøverne ønsker å bytte, så kan de gjøre det. For oss kan de løpe i hva de vil, så lenge det er i samsvar med forbundets retningslinjer, sier Waaler.

Dro det så langt de kunne

I videoen med Ramm ligger han og Pedersen i et badekar, tilsynelatende nakne. Pedersen poserer mye, og mange situasjoner blir diskutert på ironisk vis.

I RIO: Øystein Vik og Rune Sævig (foto).

— Vi tok opp alle de situasjonene man som kvinne kommer i, og spørsmål gutter ikke får. Vi dro det så langt vi kunne. Målet er å si at vi kvinner er idrettsutøvere vi også, sier Pedersen.Hun eksemplifiserer med spørsmål som hun mener kvinner får hos journalister:

— «Hvilken farge har du på underbuksen din?». «Den shortsen er fin, hvordan er passformen, går den inn i rumpen?». Slike ting får damer spørsmål om, sier Pedersen.