ST. MORITZ/BEIJING (Aftenposten.no): Henrik Ingebrigtsen skal i aksjon på 1500-meter i Beijing om en knapp uke. Her rangerer han Norges beste idrettsutøvere.

— Hvem som er Norges fem beste idrettsutøvere? Henrik Ingebrigtsen, Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen ...

Henrik Ingebrigtsen på trening i St. Moritz tidligere i år. Foto: Monica Strømdahl

Eldste løperbror Ingebrigtsen setter i en liten latter. Vel er han beskyldt for å være litt cocky, men han har tross alt ikke tre familiemedlemmer inne på topp fem.— De fem beste? Nei, den var vanskelig. Vi har jo ikke så mange som hevder seg i de store idrettene. I fotball har vi jo ingen. Martin Ødegaard har markert seg, så kanskje han bli én av de beste etter hvert, men foreløpig er han ikke det. De fem beste? Hmmm ...

Ingebrigtsen virker å ha fått en oppgave verre enn å beseire verdensener Asbel Kiprop på sisterunden. Han tenker og tenker.

Northug avgjør

— Det må bli Petter Northug på topp - når han er i form. Vel driver han ikke verdens største idrett, men måten han avgjør løpene på er imponerende. Han har alt - og er best når det gjelder, sier Ingebrigtsen, som selv var langrennsløper da han var yngre. Han er til og med norgesmester i juniorklassen.

— Jeg kunne ikke fortsette å drive både langrenn og løping. Det ble løping fordi jeg så det som en større utfordring å bli god der, sier Ingebrigtsen, som alltid har vært drevet av en jernvilje til å bli best.

Langrennsløper fra Sandnes?

— Det ble mye kjøring for pappa, sier mellomdistanseløperen tørt.

Norges fem beste

Etter å ha plassert Northug på topp, kommer Ingebrigtsen omsider frem til de fire andre han vil ha med.

Alexander Kristoff: — Han har ikke vært så bra i andre halvdel av sesongen, men før det vant han jo omtrent hvert eneste ritt han stilte opp i. Og sykling er en stor sport.

Suzann Pettersen: - Det er dødsbra det hun holder på med. Golf spilles i hele verden. Nå du ligger på sjetteplass på verdensrankingen i den idretten, er det imponerende.

Aksel Lund Svindal: - Hvis han kommer tilbake like bra som han var, vil jeg ha med ham. Han har levert år etter år. Jeg har sans for folk med den psyken han har.

Magnus Carlsen: - Er sjakk sport? Hvis det er det, så rager jo Carlsen over alle - Northug også. Men etter min mening bør det være et fysisk element hvis noe skal kalles sport. Og i sjakk er det er vel også lite innslag av teknikk? Teknikk er mye av det jeg forbinder med idrett. Men snakker vi om det mentale, er Carlsen formidabel.

Det må bli Petter Northug på topp - når han er i form. Vel driver han ikke verdens største idrett, men måten han avgjør løpene på er imponerende. Han har alt - og er best når det gjelder.

Nese for finalen?

Vi møtte Henrik Ingebrigtsen under høydetrening i St. Moritz. Her har han funnet sin tumleplass når form skal finnes og røde blodlegemer samles.

— St. Moritz er ideelt. Kort vei til flyplassen i Zürich, som har direktefly til mange sentrale byer i Europa.

- Men ikke alt er bra?

— Jeg har litt trøbbel med luftinntaket. Det er noe i nesen som ikke er bra. Hals og lunger har heller ikke fungert optimalt. Men nå har vi funnet medisiner som funker OK, og jeg er langt bedre enn jeg var tidlig i sesongen. Da hadde jeg også tre-fire uker med streptokokker mens jeg var i Sør-Afrika i januar. Det resulterte i at kroppen ikke responderte som jeg ville, forteller en åpenhjertig rogalending, som karakteriserer sesongen hittil som OK minus.

Skal slå Ovett

Det er god tid til å tenke mellom treningsøktene på 1800 meter i St. Moritz. Henrik tenker tilbake på de gamle Bislett-heltene Steve Ovett og Sebastian Coe - sistnevnte nå fersk IAAF-president.

— Jeg begynner å nærme meg de tidene. Frem til Ovett på mile er det ikke så langt (3.48,40. Ingebrigtsen er ingen nerd på tider, så vi må hjelpe ham litt). Han skal jeg ta først, han skal slås. Pr. dato er jeg vel nummer 72 på listen (87, Ingebrigtsen, med 3.50,82), men ved å forbedre meg et halvt sekund, spretter jeg opp på topp 40 (nummer 62, Ingebrigtsen). Da begynner det å ligne noe.

VM steg for steg

Fotballspillere tar én kamp av gangen, og Ingebrigtsen tar ett løp av gangen. Det har ingen hensikt å tenke på hva han skal gjøre i VM-finalen så lenge han har forsøk og semifinale som post en og to.

Da er det lettere å fyre opp Sandnes-gutten med temaet høydehus.

— Det skal være like forhold for alle, sa idrettspresidenten. Men det er jo nettopp det det ikke er! Jeg kunne fått enda mer effekt hvis høydehus hadde vært lov i Norge.

Kanskje er det en trøst at Petter Northug vinner med de samme særnorske begrensningene?