— Dama sier at jeg ofrer altfor mye.

Nils Petter Andersen har måtte kjempe for å være der han er i dag. Denne torsdagen i november er det dog heller rolig for 29-åringen.

Han har så vidt landet fra den elleville avslutningsrunden i 1.divisjon, hvor stopperkollega Glenn Andersen satte inn målet som sendte Jerv til kvalifisering til eliteserien, 5.30 på overtid.

Nå sitter han på en kafé i Kristiansands paradegate Markens. Ruskeværet utenfor kommer med bud om hva som venter om et par dager. Et forblåst Høddvoll i første kvalifiseringskamp.

Han er i godt humør, Nils Petter Andersen, før møtet med Hødd søndag. Foto: Steffen Stenersen

Det blir en tøff kamp, men den ene halvparten av årets tetteste forsvar i vår nest øverste divisjon har hatt tøffere kamper.

— Jeg følte meg ustoppelig

— Som menneske tenker du på masse, og selvfølgelig tenker jeg at hvis jeg hadde fått spille fast i eliteserien, så hadde kanskje karrieren vært annerledes, sier han.

Vi går til 2013. Sesongens første kamper skal i gang, og Sandnes Ulfs nye midtstopper, lokale Nils Petter Andersen fra Egersund, skal få starte kampen. Strømsgodset på Marienlyst er en tøff utfordring, men Andersen viser at han har ferdigheter til å hanskes med svære Peter Kovacs.

Det ender med tap 2-0 for gjestene, men debutanten i midtforsvaret fikk gode tilbakemeldinger fra trener Asle Andersen og resten av klubben.

— Jeg følte meg i mitt livs form. Jeg følte det var ingenting som kunne stoppe meg.

Onsdagen etter er det klart for trening i Randaberghallen. Andersen føler seg ikke helt i form. Han burde kanskje sagt i fra og tatt det rolig denne dagen. Men det er vanskelig når man er så høyt oppe.

Så blir han stoppet. Foten henger fast i gresset etter en landing. Korsbåndet i kneet ryker.

Nils Petter Andersen røk korsbåndet for andre gang i 2013, dager etter å ha fått eliteseriedebuten. Her ligger han på sykehuset etter operasjon. Foto: Privat

— Jeg har tenkt på det i ettertid at jeg burde stått av den treninga. Jeg skjønte egentlig ikke før mange måneder etterpå hva som hadde skjedd. Jeg var i en rus etter det som hadde skjedd på Marienlyst. Så det var vanskelig å forstå med en gang, men jeg var tidlig klinkende klar på at jeg skulle tilbake.

Nedtur å komme til 2. divisjon

Akkurat som kneet til stopperen, røk også resten av sesongen. Når kneet ryker som 27-åring, etter å ha fått debuten du har drømt om så lenge, gjør man seg noen tanker. Men han fikk tidlig høre at Asle Andersen ville ha han med når han var tilbake.

Det skjedde ikke. Da laget kom tilbake etter juleferien før sesongen 2014, skjønte Nils Petter Andersen at det ikke var plass til han. Skulle det bare bli med én kamp i eliteserien?

Han slet med å finne seg en ny klubb, men fant ut at det lureste var å flytte til Kristiansand. Til kjæresten, og for å spille i Fløy. På nivå tre.

— Var det en nedtur?

— Ja. Det er rart å begynne å trene klokka sju på kvelden, og at fotballen kommer i andre rekke. Det gjorde den jo ikke for meg, men jeg innrettet meg etter det, og trente masse ekstra.

Korsbåndet røk under en trening med Sandnes Ulf tidlig vår 2013.

Men han skulle ikke bli en av de triste historiene man leser om i avisen: Om de som aldri kommer tilbake. Etter et år i 2. divisjon var skaden borte, og det var heller ingen tvil om at Andersen fortjente å spille på et høyere nivå. Da dukket Jerv opp. Resten er historie.

Ga seg selv ett år

— Jeg er kanskje naiv noen ganger, men jeg tror at i fotballen er alt mulig. Da jeg var i Fløy, sa alltid Paul Richardsen (tidligere Start-stopper) at han slo gjennom da han var 28. Så du trenger ikke være 23 for å slå gjennom.

Nå er han blitt 29. Skal spille kvalifisering til eliteserien. Og selv om Jerv ryker derfra, så er det langt fra usannsynlig at vi ser Nils Petter Andersen i eliteserien. Han bekrefter at det er flere eliteserieklubber som har vist interesse for en stopper, som sammen med Jerv har sluppet inn færrest mål i 1. divisjon denne sesongen. Under ett i snitt per kamp.

— Jeg ser at jeg kan virke litt sær når jeg bare kjører på. Mange som sier at «du er 29 år, skal du ikke begynne å leve snart? Få deg en normal inntekt?». Jeg vet at det er på en måte litt egoistisk, men de som kjenner meg vet at jeg ikke er ego utenfor banen.

- Vurderte du noen gang å legge opp?

Nils Petter Andersen i aksjon for Jerv denne sesongen. Foto: NTB Scanpix

— Nei. Men jeg ga meg selv ett år til å komme tilbake til der jeg var før jeg ble skadet. Nå tror jeg at jeg er en bedre spiller enn hva jeg var i Sandnes Ulf, sier Andersen.

Ni søsken

Det kan meget godt være. Ekspert i TV 2, Jørgen Klem, har tidligere uttalt til Fædrelandsvennen at Nils Petter Andersen er for god for 1. divisjon.

— Det har vært masse trening. Men det er den mentale biten som er mest utfordrende. Det er der en må gi seg om en skal gi seg. Men jeg har gode støttespillere. Dama har også røket begge korsbåndene. Så har jeg ni søsken og to foreldre. Jeg prøver bare å tenke at det er en fotballskade. Det er ikke kreft. Og jeg trenger ikke så mye trøst, sier stopperen.

- Om det ikke blir eliteserie neste år. Hva da?

— Jeg er så nærme som jeg kan komme. Men om det ikke skjer i år eller neste år, skal jeg gi det et par år til. Hvis ikke kneet ryker igjen.

Nils Petter Andersen (t.v) jubler for scoringen til stoppermakker Glenn Andersen. Andersens scoring sendte Jerv til kvalik. Foto: Sondre Steen Holvik

Første kvalifiseringskamp går søndag. Vinneren møter seierherren i kampen mellom Kristiansund og Ranheim.— Vi kom på femteplass, men likevel kjenner jeg at om vi ryker nå så får jeg en vond følelse inni meg. Da føler jeg at jeg ikke har lykkes helt, sier Nils Petter Andersen.

1. divisjons kanskje beste midtstopper. Med to velfungerende knær.