Det er fire år siden sist gang Marielle Vermedal Hansen forsøkte å kvalifisere seg til OL. Den gang gikk det ikke, og siden da har målet vært å kvalifisere seg til årets OL i Rio, men de siste årene har vært vanskelige for bokseren etter at hun ble utestengt fra boksing i 2014. Torsdag reiste Marielle Hansen sammen med de andre norske landslagsutøverne til Tyrkia og Europa-kvalifisering til OL i Rio. Dersom dette ikke skulle gå, har Hansen enda et forsøk på å kvalifisere seg, nemlig under VM i mai. Etter en turbulent karriere de siste årene er Hansen ekstra sulten på en OL-plass.

- Målet mitt med boksing er at jeg har lyst på en medalje. Enten det er EM, VM eller OL. Så ja, jeg føler at jeg har jobbet såpass hardt og så lenge med dette at jeg har lyst å ha noe. Så jeg tror ikke jeg gir meg før jeg har fått meg enda en medalje, rett og slett, forteller Hansen.

En vanskelig tid

I forkant av 2014-sesongen valgte Hansen å legge kickboksingen på hyllen for å fokusere helt og holdent på boksekarrieren. Under EM i Romania i 2014 ble Hansen diskvalifisert etter å ha gått innledende kamp. Grunnen var at hun da hadde drevet med kickboksing samtidig som hun hadde drevet med boksing. Selv om dette ikke var tilfellet i 2014, hadde regelen fra det internasjonale bokseforbundet (AIBA) en tilbakevirkende kraft som sa at man måtte søke om å få konkurrere innenfor boksing etter at man har drevet med en annen sport. Hendelsen i 2014 resulterte i at Hansen ble utestengt i 18 måneder fra boksingen.

- Jeg følte egentlig at alt bare var dumt. Jeg skulle trene, men jeg visste ikke om jeg fikk lov å bokse eller ikke. Det hele var veldig frustrerende og jeg var usikker på hva jeg skulle gjøre, om jeg bare skulle droppe hele boksingen, eller hva, forteller Hansen.

Etter en tung periode er Hansen endelig tilbake og er Norges største håp til å kvalifisere seg til OL i Rio. Første mulighet er under kvalifiseringen som starter lørdag og varer til 17. april.

Mindre press med to forsøk

- For min del må jeg komme til finalen for å bli kvalifisert til OL. Det kommer til å bli beintøft, for Europa har veldig mange sterke boksere. Går det ikke nå, så har jeg en ny mulighet under VM i mai, forteller Hansen.

- Er det behagelig at du har to sjanser?

- Ja, for da har jeg ikke det verste presset. Jeg husker i 2012, da visste jeg at jeg ikke kom til å klare kvalifiseringen selv om jeg hadde tre gode kamper. Men det var akkurat som om jeg hadde kjærlighetssorg når jeg tapte. Det var helt grusomt, så jeg håper det ikke blir sånn.

Etter de vanskelige årene hadde ikke Hansen trodd at hun skulle gjøre et såpass godt comeback. Men etter hennes første turnering i desember i fjor har hun bevist hvorfor hun er Norges største håp til OL-kvalifiseringen.

- Jeg trodde ikke det skulle bli et godt comeback, men jeg har bokset godt mot noen av de beste i verden og til og med slått noen av dem, så det har gått bra på denne lille reisen her, sier Hansen.

Dropper kanskje VM

I Europa-kvalifiseringen er det to som kan kvalifisere seg til OL. I VM er det fire plasser. Mest ønskelig for Hansen er å klare kvalifiseringen nå og gjerne droppe VM.

- Det ville vært drømmesituasjon å kvalifisere meg nå og så ta en liten pause før jeg bygger opp formen igjen slik at jeg kan ha toppform i OL. Du kan ikke være i toppform hele tiden. Du kan kanskje toppe formen din to ganger i året og da er det viktig å toppe på de riktige plassene. Det klarer du ikke hvis du har noe å gjøre hele tiden, så det blir mer slitsomt om jeg ikke klarer det nå.

Selv om det er en stund siden kickboksingen var en del av hverdagen hennes, utelukker aldri Hansen en mulig retur til dit det hele startet.

- Jeg må ta ting litt som det kommer og se hva som skjer i bokseverdenen rett og slett. Egentlig har jeg droppet kickboksing, men man skal aldri si aldri. Plutselig får jeg lyst til å prøve igjen og kanskje gå opp en vektklasse for eksempel.