KOMMENTERER: Carl Gunnar Gundersen. Foto: Aftenbladet

Oilers-spiller Tommy Kristiansen beskyldes for svært stygt spill og forespeiles lang karantene av Rosenborgs ledere. Det skjer ikke. Til det er Norges Ishockeyforbunds ekspertise for kunnskapsrike. Kristiansen kunne kanskje fått en to minutters utvisning for den høyre armen han dunker mot Grimaldi. Det i seg selv er ufarlig i den retningen begge skøyter. Dommer Petter Hegle gjør ingen stor feil ved å la den passere.

Uunngåelig

Problemet er at Grimaldi brått svinger inn mot vantet, bøyer seg ned og inn mot 96 kg tunge Tommy Kristiansen igjen, treffer Kristiansen og blir klemt mot vantet igjen. Kollisjonen er faktisk uunngåelig.

Grimaldi gjør som mange, mange hockeyspillere. De spiller med en svært høy risiko nær vantet. Høy risiko for å bli skadet. Jeg har studert videoen gang på gang. Grimaldis manøver ved vantet er umulig å komme seg unna når Tommy Kristiansen skøyter samme vei og så nær vantet.

Det skjer oftere nå enn for ti år siden. Årsaken er at spillet utvikler seg. Spillerne er raskere, sterkere og større. Lagene bedre organisert. Det er mindre plass på banen. Spillerne tar flere sjanser. De tekniske kravene større. Fintene mer spektakulære. For å komme seg unna med pucken tas det sjanser. Marginene er minimale. Skader skjer. Også alvorlige. Dessverre.

Alle har et ansvar

Alle håper Joe Grimaldi blir raskt bra. Det hjelper derimot ikke å straffe Tommy Kristiansen. Alle på isen må tenke seg om. Alle har et ansvar. Både den som takler, og den som kan styre situasjonen selv. Bevisst stygt spill skal slås ned på. Situasjoner som oppstår som en konsekvens av millimetermarginer i en høyrisikosport vet alle kan skje. Både den som blir takler og den som takler. Det uttalte også Joe Grimaldi selv stort fra sykesengen. Det er å håpe at Rosenborgs ledere også hører det.