Starts trener Stig Inge Bjørnebye føler ofte at han har litt for mange tanker i hodet. Ikke minst den siste tiden, med seks tap og en uavgjort på de syv siste seriekampene. En plass helt på bunn av eliteserietabellen kan lett føre til mentalt fravær på hjemmebane.

— Jeg er mye borte, og når jeg er hjemme, er jeg borte da også, kommer det fra Bjørnebye.

Pappaen til Julie, Tobias og Iselin og ektemannen til Hege har fått merke hvordan en trener har det i motgang, hvilke egenskaper som da kreves, hva som må til for å skape det man så inderlig tror på. Hjemmebanens støttespillere har vært nettopp det - til stor hjelp.

— Jeg kan love at hadde det ikke vært for Hege, hadde jeg vært ferdig forlengst, sier han.

Forståelse.

Den tidligere landslagsmålvakten i håndball Hege Frøseth vet så inderlig vel hva toppidrett handler om. Hun vet at alle piler ikke konstant kan peke oppover. Bjørnebye, med mange suksessrike år som proff bak seg, oppdager nå nye sider ved det å lede andre, og være til stede i sitt eget liv.

— Jeg ville aldri vært denne erfaringen foruten. Jeg kommer til å bli en bedre trener av det. Jeg blir bevisst på alle de mekanismene som trer inn i tøffere tider, og som også involverer familien.

- Hva har du lært?

— At jeg må ha skylapper, og bare skyve unna mye. Jeg blir tvunget til å ta valg hele veien. Det handler om konsekvens av målsetting, at det ikke nytter med skippertak. Jeg har aldri lært så mye i løpet av min karrière, som jeg har gjort den siste tiden. Jeg kan i alle fall si at jeg ikke er den samme treneren om ti år, som jeg er i dag.

På bunnen.

Start-treneren sitter rolig og avslappet på sin røde liggestol i tenke- og leserommet. Bak henger maleriet Havsens Bunn av kunstneren Tone Dietrichson.

— Jeg tror jeg har stirret på det i 150 timer, sier Bjørnebye.

Kunstneren har hentet inspirasjon fra Ibsens Vildanden.

Bjørnebye har fått mye inspirasjon han også.

Han har trengt litt tid for seg selv. Det har vært mye å gå igjennom i hodet de siste månedene.

- Hva slags trener ønsker du å være?

— Jeg har hatt mange trenere selv, tatt mye fra dem og kokt det ned til en egen filosofi. Det er en myte at man må være klovn for å være en god trener. Det å stå og rope på sidelinjen er unødvendig. Spillerne hører det ikke engang. Det er ikke det jeg tenker på med trenergjerningen. Dette har med mennesker å gjøre. Det handler om å ansvarliggjøre dem, bygge opp gode relasjoner og sette det hele i system. Jeg som person er ikke viktig. For meg er det viktigst at spillerne har det bra, for da har jeg det bra også.

— Sesongen har gitt noen nedturer. Hva er det verste du har opplevd?

— To ting. Før Geir Ludvig Fevang ble skadet mot Lillestrøm, sa jeg til ham: Du er en komplett spiller hvis du kan trå til litt ekstra i duellene. Du må bli tøffere i spillestilen. Jeg hadde gitt ham én arbeidsoppgave, og vi vet hva som skjedde, sier Bjørnebye.

Han får tårer i øynene. Bjørnebye ser for seg Fevang ligge nede og gispe etter luft etter sammenstøtet med daværende LSK-keeper Heinz Müller.

— Etter den episoden mistet jeg motivasjonen og måtte jobbe veldig med meg selv. Den andre episoden er bortvisningen (mot Aalesund, tap 1-2 den 22. juli red.anm.). Jeg som ønsker å være en rolig og kontrollert fyr, klarte å fremprovosere en dommeravgjørelse som endte med tre kamper på sidelinjen. Det har jeg tatt veldig selvkritikk på og lært av.

Spenning.

I kveld skal Bjørnebye lede laget sitt mot Stabæk på Nadderud. Han er tilbake i boksen. Elverumsingen kjenner at han har den indre gløden, drivkraften og kreftene som skal til for å tenke klart og ta de rette valgene.

— Det blir et spennende oppgjør. Stabæk har tatt like mange poeng som oss i høst.

- Hvor mange må dere ha for å overleve?

— Vi må vinne fem kamper, sier Bjørnebye.

Treneren for et lag som har Menigheden som supporterklubb, har beholdt troen.

— Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Jeg føler at jeg får såpass mye tilbake. Men når jeg og Bård Wiggen (ass. trener) skal oppsummere det som har skjedd, er vi skjønt enige: Livet er ikke for nybegynnere!

FAKTA:

Stig Inge Bjørnebye:

Født: 11.12.1969 (37) i Elverum

Bosted: Kristiansand

Sivil status:

Gift med Hege, tre barn.

Landskamper: 75, 1 mål

Trenerkarriére: Assistenttrener for landslaget (2003-2006), Start-trener siden sommeren 2006

Tidligere klubber som spiller: Elverum, Strømmen, Kongsvinger, Rosenborg, Liverpool, Brøndby og Blackburn

Meritter: Seriemester med Rosenborg (1992, 1994), cupmester med Rosenborg (1992), ligacupmester med Liverpool (1995) og ligacupmester med Blackburn (2002)