Fotball , 4. april 2008 , Privatkamp La Manga , Asker - Team Strømmen 2-1Melissa Wiik , Asker Foto: Digitalsport
Bjarne Berntsen. Norway - Iceland. Algarve Cup 4.3.2009. Photo: Jussi Eskola / Digitalsport. Foto: Digitalsport

Fredag meldte Aftenposten at verken NRK eller TV 2 ser ut til å ville sende kvinnelandslagets kamper fra fotball-EM i Finland til høsten.

Det får Stabæks profilerte landslagsduo Solveig Gulbrandsen og Melissa Wiik til å se rødt.

— Ufattelig kjipt. Jeg kan ikke tro det. Nei, dette synes jeg var bittert, er Wiiks spontane reaksjon når Aftenposten.no forteller nyheten.

Hun har vanskelig for å forstå en slik prioritering.

— Dette får jo ringvirkninger. For oss er TV svært viktig med tanke på det å bli sett, sponsorer og drift. Jeg forstod det som at NRK skulle ha OL, og TV 2 skulle sende EM. De har jo jenteløftet-satsingen sin gående i år også, poengterer Wiik.

Hun mener finanskrisen ikke kan brukes som eneste argument i en slik sammenheng.

— Fotball er Norges største jenteidrett. Vi er i et mesterskap, og så skal ingen få sett det. Nå håper jeg vi får en svært god plassering, slik at poenget kommer frem. Alle sliter økonomisk om dagen, men dette handler også om prioriteringer. Herrefotballen får jo midler nok. Det er på grensen til diskriminering, sier hun.

TV = overlevelse

Wiik synes TV 2 burde bruke midlene på å vise sluttspillfotball fremfor å bruke tid og penger på ”jenteligaen”.

— Der er det mye utenomsportslig stoff også. La heller folk få se kampene våre i EM, oppfordrer hun.

Solveig Gulbrandsen er langt på vei enig. Hun mener norsk herrefotball koster så mye at alle andre idretter taper på det.

— Dette er jo tragisk. Jeg kan forstå at man ikke kan vise alt, men det måtte da gått an å vise noe. Hvor mye penger har man brukt på herrefotballen, spør jeg. Det er klart det har noe med det å gjøre, sier landslagsveteranen til Aftenposten.no

Hun kan ikke huske sist Norge spilte et mesterskap uten norsk tv-dekning av kampene.

— Vi er avhengig av å bli vist på tv for å overleve. Så enkelt er det. Og vi har spilt kamper på steder der sendeforholdene var langt vanskeligere enn i Finland. Både tidsforskjell og store avstander har gått bra før, sier Gulbrandsen.

- En selvfølge

Hun mener dette er typisk for måten man vurderer verdien av idrett i Norge.

— Når det kniper taper alltid de svakeste. Dette er tragisk for all annen idrett en herrefotball, sier Stabæk-spilleren.

Landslagstrener Bjarne Berntsen var ordknapp da Aftenposten.no slo på tråden. Men han legger ikke skjul på at han tror det kan skje ting frem mot EM.

— Jeg ser på det som en selvfølge at det vises, og jeg vurderer dette som et utspill fra folk i forhandlingsposisjon. Noe mer enn det vil jeg ikke si, da får du prate med forbundet, sier Berntsen.

PS: Om verken TV 2 eller NRK slår til på rettighetene, kan norske seere trøste seg med at Europsport vil sende fra EM i Finland.