Da Anders Bardal i mars vant i Granåsen, var det Norges første seier på hjemmebane siden Roar Ljøkelsøy vant i Kollen i 2004. — Det er vanskelig å vinne på hjemmebane. Det er da du har størst forventninger. Og det er ikke som i fotballen hvor hjemmepublikummet hjelper deg, sier Stöckl til NTB foran rennene i Lillehammer i helgen.

Ingen 12. mann

I fotballen blir tilskuerne ofte omtalt som lagets «tolvte mann».

— I hoppbakken er det lett å glemme teknikken. Publikum blir en psykologisk belastning, men en kan trene på å takle slikt press, sier Stöckl.

Landslagstreneren tok grep umiddelbart da han ble sjef for de norske hopperne. Anders Bardal hadde i årevis reist verden rundt, men sjelden eller aldri klart å levere to gode hopp i samme konkurranse.

— Han måtte slutte å tenke på hva som ville skje om han hoppet dårlig. Det gjelder alle skihoppere. Derfor jobbet jeg ekstra med Anders. Han var gode bare i ett, ikke to hopp, selv om jeg visste at han hadde kapasitet til det. Derfor ba jeg ham blant annet om å fokusere på hvor han satte foten i trappen på vei opp i hopptårnet. Da har du noe konkret å bruke tankene på, forklarer Stöckl.

Kan ikke la seg prege

Og det har virket. Bardal har vunnet verdenscupen sammenlagt under østerrikerens kyndige ledelse.

- Er en hopper mer «utsatt» for publikum enn en alpinist?

— For en skihopper blir alt avgjort i løpet av tre tidels sekund i satsøyeblikket. Det er umulig å reparere feil i satsen i en idrett som er så høyt teknisk krevende. I motsetning til i slalåm, hvor du har mange svinger og flere minutter på deg, er alt over i satsbevegelsen.

— Og en lenge så suveren hopper som Gregor Schlierenzauer, som nå sliter med automatikken, er et bevis på hvor kompleks skihopping er. Du kan bare ikke, som hopper, la deg prege av publikum på sletta, mener Stöckl.

Glad han ikke er i Kuttins jobb

Han har også lagt merke til hvordan Østerrike har kommet skjevt under ny trener (Heinz Kuttin).

— Det er ikke lett å erstatte Alexander Pointner. I ti år har han vært ansett som den beste hopptreneren i verden. Det er enorme forventninger. Kuttin har påtatt seg en enormt stor jobb, sier Stöckl om hjemlandet.

— Jeg er sikker på Kuttin får orden på dem, men han trenger tid. De har slitt i starten, men det er ikke lenge igjen før vi har en beintøff konkurrent igjen, fortsetter landslagssjefen.

Stöckl var sterkt ønsket av Østerrikes skiforbund, men valgte å forlenge med Norge.

- Glad du ikke tok jobben i hjemlandet?

— Ja, absolutt, svarer Stöckl.

— Men det var ikke veldig aktuell problemstilling. Jeg var ønsket, men jeg var under kontrakt med Norge og har noe uoppgjort her. (©NTB)