Mark Lobel var en del av et BBC-team som dro til Qatar for å undersøke forholdene til arbeiderne som bidrar til å ruste landet opp før fotball-VM i 2022. Nå forteller Lobel i en blogg på den britiske statskanalens hjemmesider at turen raskt tok en dramatisk vending.

Lovel hevder at statsministerens kontor i Qatar hadde invitert BBC til en guidet omvisning i landet.

Før denne omvisningen dro imidlertid BBC-teamet for å undersøke arbeidernes forhold på egenhånd. Lobel forteller at teamets bil plutselig ble stoppet i hovedstaden Doha.

Åtte biler skal ha omringet BBC-teamet, som raskt ble arrestert.

Lobel forteller om traumatiske opplevelser under avhøret, som ble gjennomført med journalistene hver for seg.

— På ett tidspunkt i «grillingen», tok en av politimennene ut en papirmappe med fotografier som beviste at de hadde fulgt etter meg i biler og på fots i to dager, siden øyeblikket jeg ankom, skriver Lobel i bloggen, som du kan lese i sin helhet her.

Myndighetene: — Brøt loven

Senere ble Lobel og de andre tatt til et lokalt fengsel.

— Etter tretten timer med venting og avhør, klikket det for én av utspørrerne. «Dette er ikke Disneyland», bjeffet han. «Du kan ikke ta bilder hvor som helst».

Qatariske myndigheter har svart på anklagene i et tilsvar til BBC. Der hevdes det at myndighetene var forberedt på å gi BBC-teamet full tilgang til å undersøke arbeidernes arbeidsforhold, men at de ble arrestert for «å gjøre inntreden på privat eiendom».

BBC svarer at «Qatariske myndigheter har kommet med en rekke motstridende anklager for å rettferdiggjøre arresten, som teamet avviser» og at kanalen er glade for løslatelsen, men at den beklager at teamet i det hele tatt ble arrestert.

Bestikkelser og slavearbeidere

Lobel hevder han tilbragte to netter i fengselet, før han ble plutselig løslatt på morgenkvisten. BBC hevder at qatariske myndigheter har latt være å levere tilbake utstyr som ble konfiskert i forbindelse med arresten.

BBC's anklager er siste ledd i en tilsynelatende endeløs rekke av kritikk mot VM-arrangøren. I juni skrev Sunday Times at den tidligere FIFA-toppen Mohamed Bin Hammam hadde utbetalt bestikkelser for å sikre at FIFAs eksekutivkomité ville stemme for at Qatar skulle få arrangere fotball-VM i 2022. Qatar vant frem i stemmegivningen, etter konkurranse fra stormaktene USA, Japan, Sør-Korea og Australia. Det overrasket mange,spesielt på grunn av sommertemperaturene i landet, som senere har ført til at mesterskapet har blitt flyttet til vinteren.

Arbeidsforholdene til de som bygger arenaene har også vært gjenstand for massiv kritikk, noe som er årsaken til at BBC-teamet besøkte landet.

Qatar har blant annet blitt beskyldt for å bruke slavearbeidere fra Nord-Korea i forberedelsene til VM i 2022.