De kalde fakta er at Sverrir Ingason, Christian Landu Landu, Trond Erik Bertelsen, Pål Fjelde og Håkon Skogseid har forlatt klubben. Inn har kommet Karol Mets, AJ Soares, Zymer Bytyqi, Magne Hoseth, Simon Adegbenro og Suleiman Abdullahi. I tillegg har Viking tatt opp spillere som Julian Veen Uldal, Rasmus Martinsen og Fabian Calderon i A-stallen.

Bare Ingason fast

Av spillerne som har forlatt oss var det bare Sverrir Ingason som var fast på laget i 2014. Tapet av Ingason er også det som svir mest. Han var uten tvil en av lagets beste spillere i fjorårssesongen. Han skal erstattes av Karol Mets, en landslagsspiller fra Estland og amerikanske AJ Soares. Sistnevnte er kneskadd, noe som gjør at midtstopperparet i vårsesongen vil bli Mets og Sigurdsson.

Har Viking funnet gull med de unge nigerianerne?

Kaptein Sigurdsson hadde en variabel høstsesong og har også slitt med skader. Sidebackene og keeperne er de samme som i fjor, men jeg vil vel totalt sett si at Viking fremstår som noe svekket i de bakre rekker. Håpet er selvsagt at Mets erstatter Ingason på direkten, men det er store sko estlenderen må fylle.

Magne Hoseth setter navnetrekket sitt på kontrakten med Viking. Til høyre sitter Viking-direktør Arne Larsen Økland. Foto: Kristian Jacobsen

På midtbanen mener jeg derimot at Viking er styrket. Det skyldes ene og alene Magne Hoseth. Jeg har muligens altfor stor tiltro til Hoseths evner som leder og fotballspiller, men inntil det motsatte er bevist står jeg på at Hoseth er akkurat hva dette laget trengte. En tydelig stemme i garderoben og en maestro på banen om han er i form. Vi så hva han gjorde for Stabæk sist høst. I tillegg må det være lov til å tro at Sverrisson nå har tilvent seg Tippeligafotball i større grad enn i fjor.

Vanskelig å konkludere

Offensivt er det først og fremst mange spørsmålstegn. Kan spillere som Yanni og Steinthor finne tilbake til formen? Kan Zymer Bytyqi få ut sitt potensiale? Har Viking funnet gull med de unge nigerianerne? Kan Chikere noen gang bli en toppspiss? Hvor skal Viking få plass til Vidar Nisja i år? Hvordan kan vi få Jon Dadi til å spille like godt på klubblag som på landslag? Vil Veton endelig blomstre skikkelig? Det er veldig mange spørsmål. Det store spørsmålet er om det blir mange mål?

Folk som følger Viking tett mener at årets Viking-utgave er et bedre fotballag enn i 2014. Det er flere dyktige ballspillere, og det ønsker trenerteamet å utnytte gjennom en ny spillestil. Inntil videre syntes jeg det er vanskelig å konkludere når det gjelder spørsmålet om Viking har styrket seg i vinter. De neste treningskampene vil kanskje gi oss et svar?

Hva mener du? Fremstår Viking sterkere foran 2015-sesongen?