Vladimír Weiss scoret det første målet da Slovakia slo Russland. I kveld jakter han flere mål, når han og lagkameratene møter England. Vladimír Weiss scoret det første målet da Slovakia slo Russland. I kveld jakter han flere mål, når han og lagkameratene møter England. Foto: Darko Vojinovic, AP/NTB Scanpix

Vladimír Weiss (26) vet alt om å havne i trøbbel. Mandag skal han lage trøbbel for England

Slovaken Vladimir Weiss er ikke mors beste barn.

PARIS: - Det vil være stort å slå England. Men det var en enda større prestasjon å sende Italia hjem fra VM. Fra det øyeblikket har alle trodd på oss, sier Slovakias nøkkelspiller.

Stoler som flyr i lufta. Flasker som kastes. Brølendes skinheads. Ulende sirener.

Dette kunne vært en scene hentet fra EM.

Omtrent slik så det også ut på et gatekjøkken i Bratislava på nyåret i fjor.

I sentrum: Vladimír Weiss, mannen som scoret det første målet da Slovakia torsdag slo Russland 2-1. Roy Hodgson er i godt humør før møtet med Slovakia:

Skadet musiker

Sent på natten havnet Weiss og to andre fotballspillere i klammeri med det populære bandet Zlokot. Stoler ble kastet, vokalisten Paul Remias fikk en av dem i hodet, og måtte på sykehus for å sy.

Politiet grep inn og øyenvitner pekte på Vladimír Weiss og hans to fotballspillende kompiser, Filip Sebo og Filip Orsula, som de skyldige. De tre ble beskrevet som «vulgære, bråkete og aggressive». Omtrent som engelske fotballsupportere.

Det var ingen beviser for hvem som startet bråket, det var ord mot ord, men Weiss fikk likevel en slags dom: Massiv negativ omtale i de slovakiske avisene gjennom hele januar 2015. «En eller an junkie trenger å selge CD-er, så han utnyttet det at Filip Sebo og jeg var på feil plass til feil tid. Lykke til, sanger!», tvitret Weiss.

Og slettet den kort tid etter.

Etter seieren mot Wales:

Seks år, åtte klubber

Weiss hadde allerede før dette rykte på seg for å være en kjekkas. Denne episoden hjalp ikke akkurat.

26-åringen har hatt en rotete karrière med mange klubbskifter og utlån etter at han fikk sin Premier League-debut av Manchester City-manager Mark Hughes i mai 2009. Da Roberto Mancini tok over managerjobben i desember samme år, så han ingen grunn til å satse på Weiss.

- Han så meg én gang og bestemte seg for at jeg ikke var riktig type spiller for ham. Jeg ble lånt bort hvert eneste år.

Han ble først lånt ut til Bolton. Så til Rangers. Deretter Espanyol. Så fortsatte nomaden karrièren i Pescara, Olympiakos, Lekhwiya i Qatar og til slutt i Al-Gharafa i Qatar.

Åtte klubber på seks år er mye. Men midtbanespilleren har hele tiden vært et opplagt valg for Slovakias landslag. Weiss har faktisk spilt flere kamper for sitt land enn i noen av de åtte klubblagene.

Eneste nordmann i EM får ny kamp:

Pappa som landslagssjef

Som 20-åring spilte han 2010-VM for Slovakia. 3-2-seieren over Italia i Johannesburg, som sendte den regjerende mester hjem fra VM, er tidenes fotballøyeblikk i Slovakia.

Og sjefen for det laget? Vladimír Weiss, pappaen til dagens landslagsspiller. Det er mye fotball i Weiss-familien. For farfaren til Vladimír Weiss, også han med fornavn Vladimir, var landslagsspiller for gamle Tsjekkoslovakia.

Nå skal Weiss og Slovakia opp mot England. Der møter 26-åringen en gammel kjenning fra tiden i Manchester City: Brennhete Daniel Sturridge.

- Han er en eksepsjonell spiller og beviser det til stadighet både for klubb og landslag. England har kvalitet over hele banen, så vi må være veldig godt forberedt, sier Weiss.

Uavgjort i Saint-Étienne kan være nok for avansement for både Slovakia og England. Men Weiss går for seier.

Kilder: Sunday Times, The Guardian, Daily Mail

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene: