Martin Ødegaard er tilbake som instruktør i Stavanger, tre år etter at han selv var med på Statoils talentleir. Her sammen med Sivert Berg, til venstre, og Ivan Glenna Bodsberg. Foto: Fredrik Refvem

STAVANGER (Aftenbladet): — Martin, ja. Visst husker jeg ham. Han var beskjeden, det er han for øvrig ennå, men kanskje ikke like mye som i 2012. Og så husker jeg fotballhodet hans, og det spesielle talentet med ball. Det var oppsiktsvekkende for en såpass liten gutt av vekst. Men at han skulle ende opp i Real Madrid tre år senere hadde jeg ikke sett for meg. Det har rett og slett vært en fantastisk reise, sier Hangeland til Aftenbladet.Onsdag var det den tidligere landslagskapteinen og nettopp Martin Ødegaard som fortalte 48 av landets mest talentfulle 14-åringer på Statoils talentleir i Stavanger om hvordan de nådde sine mål som fotballspillere. Og sentralt for begge var trening, mye trening, for å nå dit de er i dag.

20 timer i uka

Martin Ødegaard har alltid hatt ballen i sentrum.

— Ja, den har alltid vært med når jeg har trent, enten med lagene mine eller på egen hånd. For det krever mye trening for å nå langt. Selv i dag, hvor jeg spiller for Real Madrid, driver jeg egentrening, forsikrer 16-åringen overfor Aftenbladet.

Helt fra han var veldig ung har han lagt ned en stor innsats på fotballbanen, over 20 timer i uka. Og det er far og mor som har vært de største drivkreftene.

— Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten min far Hans Erik. Han har vært min viktigste støttespiller, sa Ødegaard under sitt foredrag for de unge fotballtalentene, mens faren satt på første rad.

Bruker ikke vekter

Selv om Ødegaard har trent mer enn de fleste jevnaldrende, har fokuset vært på teknikk og ferdigheter, ikke styrke.

— Jeg har naturligvis hatt øvelser for å styrke rygg og magemuskulatur, men har aldri trent med vekter, erkjenner han overfor Aftenbladet.

(Artikkelen fortsetter under videoen):

For det er nettopp teknikken og fotballforståelsen som har gjort Ødegaard så stor i så ung alder.

— Men selv om jeg har trent mye, har jeg aldri sett på det som en belastning. Jeg har alltid likt å trene, og da blir det bare gøy. Jeg har dratt ned på banen, trent med kompiser og kost meg, forsikrer Ødegaard.

Rart å være tilbake

Brede Hangeland trente også mer enn de fleste da han var Viking-spiller. Etter hver eneste økt var det alltid Hangeland som sto igjen på feltet eller i styrkerommet da de andre lagkameratene var dratt hjem.

— Du må være villig til å ofre mye for å bli god. Martin Ødegaard er et sjelden og eksepsjonelt talent, men det finnes jenter og gutter på denne talentleiren som også har muligheter for å bli gode fotballspillere. Og gjennom det Martin fortalte, tror jeg de har fått et litt større innblikk i hva som kreves, sier Crystal Palace-spilleren.

Martin Ødegaard husker godt at han hadde Hangeland som instruktør på Lassa i 2012. — Ja, og det føles litt rart å komme tilbake tre år senere som instruktør. Så jeg må kunne tilstå at utviklingen min har vært over all forventning, sier han.

Og hva er så Ødegaards beste tips til årets deltakere på talentleiren?

— Først og fremst å trene mye, og ha det gøy med fotballen. Når du har det gøy, vil du automatisk trene mye. Så dra ut på løkka og tren med kompiser og venninner. Og for min egen del har jeg alltid hatt ballen med meg i treningen. Det vært det viktigste for å utvikle det blikket og den teknikken jeg har i dag, mener Martin Ødegaard.