SISTE:

Landslagstrener Alexander Stöckl fatter ikke hvorfor nordmenn er så harde når det gjelder regelbrudd i hoppsporten.

Nå er han i Kuusamo med hopperne, som skal i aksjon fredag og lørdag.

Østerrikeren har med det samme laget som fikk tillit i verdenscupåpningen i Klingenthal, der Anders Fannemels dress ikke gikk gjennom kontrollen. Det førte til mange mishagsytringer på sosiale medier, og uttrykk som «utilgivelig skandale».

Stöckl mener at diskvalifisering av en løper på grunn av regelbrudd med dressen, dømmes mye hardere enn når Johnsrud Sundby bruker feil teknikk i en sving på Beitostølen og blir disket for det. Han ser ingen forskjell.

— Regelbrudd med dressen sammenlignes i internasjonal hoppsport med det å hoppe med for lange ski eller ikke å ha startnummer på toppen. Det er ingen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) eller dets kontrollører som mener at vi jukser. Regelverket er veldig vanskelig å forholde seg til. Utøveren må være utrolig nøye med posisjonen når han/hun blir målt. En dress som sitter OK på toppen, kan ha forskjøvet seg når skihopperen lander, forteller Stöckl.

Fannemels ansvar

Fannemel opplevde det i lagkonkurransen i verdenscupåpningen, da Norge mistet hans poeng og dermed ikke fikk være med i finalen. Hoppere fra to andre nasjoner ble disket dagen etter uten at det ble gjort noe nummer av.

— Jeg fikk ny dress til sesongstarten. Det er nye rutiner og måter vi blir kontrollert på. Plutselig sitter dressen litt for høyt, sier Fannemel.

Han forteller at hvis han mister et halvt kg, vil dressen bli for stor. Derfor må hopperne være ekstra nøye med å passe vekten – eller sy inn dressen.

— De konkurrentene jeg snakket med, mente at jeg bare hadde uflaks. Samtidig er det mitt ansvar å passe på at alt er i orden. Men jeg merker også at folk i Norge er hardere til å mene noe om dresskontrollen og det at en norsk hopper blir diskvalifisert. Jeg prøvde på ingen måte å jukse. Vi legger ned ganske mye arbeid i å ha en konkurransedyktig dress, og det er vi helt nødt til, akkurat som langrennsfolk må ha et godt utstyr.

Brudd på reglene

— Dette er et regelbrudd og ikke juks. Dersom Norge hadde tatt seg videre i lagkonkurransen, med poengene fra tre mann, ville Fannemel kommet inn igjen i finalen, med ny dress, opplyser Bertil Pålsrud.

Han leder utstyrskomiteen (hopp) i FIS og vet alt om regler og håndheving av dem.

— Prosedyrene for måling av utstyr er akseptert i hoppverdenen. Vi har et ganske ryddig og rettferdig regelverk. Dette er noe som løpere og trenere vet, og at alt må være innenfor.

Pålsrud sier at FIS på ingen måte bruker ordet juks, og han ser heller ikke at andre nasjoner enn i Norge er ivrig til å omtale hoppere som juksere når dressen ikke følger regelboken.

— Dette var en glipp som man bør styre unna, legger han til.

Søndag var det en bulgarer og en finne som ble disket. Veteranen Harri Olli var blant dem.

— Som regel er diskingen gjennom sesongen jevnt fordelt på nasjonene.