— Det har vært en vanskelig tid med mange netter der jeg har slitt med å sove. Av og til tenker man selvsagt det verste, sier Sparta-spilleren Josh Godfrey til Aftenposten.

Den canadiske ishockeyspilleren kom til Sarpsborg-klubben før denne sesongen. 26-åringen har i lengre tid gått med en kul på venstre arm, en kul som bare er blitt større og større.

I august spurte en lagkamerat hva denne klumpen var for noe. Noen uker til gikk, og kulen ble større og føltes sår.

Nedslående beskjed

— Jeg gikk da til klubblegen som sendte meg til ultralyd. Da visste man ikke om det var snakk om væskeansamling eller om det var en svulst, forteller Godfrey.

Noen dager senere ble han sendt til MR-undersøkelse. 24. september er en dag 26-åringen ikke kommer til å glemme: Da sa legen at det dreide seg om en svulst. Om den var god- eller vondartet kunne han ikke svare på.

— Legen forberedte meg på at det kunne være kreft og en vondartet svulst, forteller Godfrey.

Familien hans og kjæresten bor i Canada. Han ringte og fortalte om den nedslående nyheten. Men Godfrey fortsatte med å spille kamper for Sparta – bare enkelte på laget visste om at canadieren kanskje hadde kreft.

Stor som en avokado

Kulen ble bare større, og den føltes sår.

— Det så ut som en avokado som var delt i to, forteller Godfrey som fyller 27 år i januar.

Han har hatt en tøff og uviss tid, med familien langt borte og en potensielt livstruende sykdom. Likevel har han spilt de fleste kampene for Sparta.

— Jeg trodde at jeg var mentalt sterk, og jeg valgte å spille. Det har definitivt plaget meg, men jeg vil ikke bruke dette som unnskyldning for at jeg ikke har spilt bedre, sier han.

— Kjæresten var på besøk hos meg i november, og hun kunne definitivt se at situasjonen plaget meg. Det har vært en vanskelig prosess, men man er bare nødt til å gå videre med livet sitt og ta en dag av gangen, fortsetter Sparta-backen.

I over to måneder gikk han i uvisse. Men 3. desember kom beskjeden fra Radiumhospitalet i Oslo: Det dreide seg høyst sannsynlig om en godartet svulst som kunne fjernes.

Operert fredag

Og fredag denne uken ble Godfrey lagt på operasjonsbordet i Oslo. I løpet av noen timer var kulen på armen fjernet. Operasjonen var vellykket, og Godfrey ble utskrevet samme dag.

— Det er en lettelse. Jeg gruet meg veldig til operasjonen og sov nesten ikke natten før, forteller han.

Først om noen uker får Godfrey et endelig svar på om svulsten var godartet, når legene har fått analysert vevsprøvene. Men det ser bra ut, og Godfrey er ved godt mot.

Formen er såpass bra at Godfrey blir med som tilskuer når Sparta Sarpsborg tar imot Lillehammer søndag ettermiddag.

Selv om det har vært vanskelig å ha familien sin og kjæresten så langt borte, takker Godfrey for den gode støtten han har fått. Både fra familien og fra menneskene i Sparta.

— Det er en fin gjeng her som har støttet meg gjennom dette, roser han.

Han har fått beskjed om å ta det rolig noen uker. Men Josh Godfrey er fast bestemt på å komme tilbake på isen så fort som mulig etter en vanskelig høst og vinter.