Det opplyser arrangementssjef Ove Grubba, som ledet helgens store mesterskap med over 2000 involverte, snaue 400 kamper og en rekke sosiale sammenkomster.

Alt foregikk i Trondheim, i 11 haller og på til sammen 18 spilleflater. De yngste var 35 år, den eldste 78. 14 spillere fikk avrevet akillessenen, i tillegg var det mange kneskader, fingre ut av ledd og kutt.

— Det er rapport inn til sammen 115 skader og av dem var det 22 som ble sendt til legevakten, sier Tore Sæther.

Han var rundt og dokumenterte mesterskapet i tekst og bilder for arrangøren, og kom derfor over flere uheldige. Av dem var Frank Sørensen fra Åsane, som tok akilles på søndag.

Det ble bare seks mål i finalen i klassen for herrespillere fra 60 år og oppover. Det skyldes kanskje disse to gode målvaktene, Arild Tollfesen (65) fra Skiens Ballklubb (t.v.) og Tommy Gregersen (60) fra Herulf-/Moss HK. Foto: TORE SÆTHER/NHF Region Nord

Har for dårlig grunnlag

Sæther, selv tidligere toppspiller, mener at noe av årsaken til skadeomfanget er at spillere som ikke har vært med på en lang stund, kanskje på flere år, blir hentet inn til sitt gamle lag. Dermed blir de lettere skadeutsatt, fordi treningsgrunnlaget ikke er der.

— Dessuten blir akilles sprøere med årene, mener Grubba, som i likhet med Sæther er overbevist om at de positive sidene er større enn de negative. Det å være sammen med tidligere eller nåværende lagkamerater, se gamle landslagsstjerner i aksjon, og til slutt kanskje få en medalje, overskygger det meste.

Endte på sykehus

Stavanger-mannen Ivar Houeland (63), bosatt i Oslo, fikk den verste trøkken i Trondheim. Han endte på St. Olavs Hospital med punktert lunge. Houeland har spilt for Stavanger og Nordstrand tidligere, til sammen ti år i de to øverste divisjonene. Nå gledet han seg til å være med Kragerø i 60-årsklassen.

Frank Sørensen fra Åsane tok akilles på venstre ben i en kontring ganske tidlig i finalen mellom hans lag og Stavanger i klasse 40. Humøret var likevel på topp.

— Jeg skulle gjøre comeback etter 13 år. Allerede i den første kampen fredag ble det bråstopp. En beinkrok førte til at jeg landet på min egen albue og det førte til brukket ribbein og punktert lunge.Mange har lest denne saken i helgen:

Måtte kjøre tog hjem

Først mandag ettermiddag kunne bakspilleren Houeland reise tilbake til Oslo med tog. Han fikk ikke lov til å fly på grunn av lungen.

Lagkameratene Sigurd Gausdal og Tore Bjørn Beldo fra Kragerø var innom sykehuset med klærne hans, og tok bilde av den uheldige spilleren. Han lå med dren i lungen mens de andre blant annet var på bankett. 60-årsklassen ble for øvrig vunnet av Herulf med 4-2-seier over Skiens Ball.

— Jeg har tatt begge korsbåndene, menisker, knekt fingre og med dette hatt min dose, sier Houeland, litt usikker på om han kommer tilbake neste år.

— Men jeg fortsetter å spille volleyball.

Svensk ekspert får krass kritikk etter Johaug-støtte:

Mye spiller inn

Ola Sand, mangeårig lege for kvinnelandslaget, nå inne på golf— og fotballandslaget, mener at det er flere ting som spiller inn når spesielt akilles rykes.

— Da Marit Breivik tok akilles for mange år siden, var det ved en enkel sideforflytning. Akillesskade er typisk hos godt voksne.

Sand synes veteran-NM har et forferdelig skadeomfang, samtidig som han innser at mesterskapet betyr mye for mange.

— Mange som har tilhørt håndballen i årevis har bekjente de møter igjen, sier mannen som tok seg av skader hos landslagskvinnene de elleve årene han var lege der.

- Hva er oppskriften for å unngå skader?

— Man skal i alle fall fortsette å trene, men det går an å være mer forsiktig med idretter som har et høyt skadeomfang som håndball og fotball.

- For de fleste skadede betyr det også langt fravær fra jobben?

— Ja, fra to til 12 uker, avhengig av hva slags yrke man har. Det går an å være på jobb for dem som har stillesittende arbeide, mye vanskeligere å være snekker, rørlegger og murer, sier Sand.