ST. MORITZ: Ikke rart konkurrentene leter etter de norske hemmelighetene. Det er bare å se på statistikkene.

Østerrike har fremdeles verdens beste alpinist, men i VM-sesongen 2016/2017 kommer Marcel Hirscher til å bli jaget av fire nordmenn:

Aksel Lund Svindal (7), Henrik Kristoffersen (6), Kjetil Jansrud (4) og Aleksander Aamodt Kilde (2) har sørget for 19 førsteplasser i årets verdenscup. Nærmest kommer svære alpinnasjoner som Østerrike og Frankrike, begge med åtte seire.

Og det gjør Norge med et budsjett som er en tiendedel av hva Østerrike har og småtterier også sammenlignet med Frankrike, Italia, Tyskland, Sveits og USA.

Man tar vel ingen stor risiko ved å spå at det norske tallet ville vært enda høyere om ikke Aksel Lund Svindal hadde skadet seg etter bare en halv sesong.

Blant de syv øverste i sammenlagtcupen er fire nordmenn.

Norge vant både slalåmcupen og super-G-cupen. I den siste ble det tredobbelt norsk.

På listen over innkjørte premiepenger ligger tre nordmenn blant de fem øverste.

Nina Løseth tok Norges første seier for kvinner på 13 år.

— Jeg så ikke dette for meg da sesongen startet, nei, sier østerrikeren Christian Mitter.

Sjefen for de norske herrene sliter kraftig når vi ber ham velge sine egne høydepunkter.

- Vanskelig å velge

— Kan jeg ta flere? Utforen i Beaver Creek der Aksel og Kjetil vant dobbelt i race der det var like forhold for alle. Likevel klarte de å utklasse resten. Trippelseieren i super-G i Val Gardena må med. Det samme med slalåmen i Madonna fordi Henrik var så overlegen og andreomgangen var så vanskelig. Jeg vil også ha med Henriks seier i Kitzbühel-slalåmen. Og så måten fartskjørerne avsluttet i super-G her i St. Moritz selv om det ikke ble seier.

Gjennom sesongen har Mitter og hans gutter flere ganger blitt konfrontert med spørsmålet: Hva er den norske hemmeligheten?

— Konkurrentene lurer på hva vi gjør. I januar var det snakk om at vi hadde noen hemmeligheter, fartsdresser eller voks eller noe slikt. Men jeg tror alle nå innser at det er bare hardt arbeid som gjelder. Vi har én generasjon med erfaring som har vist at de kan vinne renn. Så kommer det inn en ung generasjon som også kan vinne renn. Når to bølger legger seg oppå hverandre blir det slike sesonger, forklarer han.

Ingen tilfeldigheter

Når man trener mest, trener best, gjør de beste forberedelsene og har godt utstyr kommer resultatene.

Ingenting overlates til tilfeldigheter. Selv på besiktigelse av løypene er det norske apparatet best.

— Noen er veldig kjappe på besiktigelsene, men det går ikke an å lære så fort. Det er det samme når man kjører en bil på en fjellvei. Hvis man vet hvor man skal, kan man kjøre mye bedre, rundere, med mer flyt, For å klare det trenger man å kjøre veien flere ganger, sjekke de kritiske stedene. Det tar lang tid. Alle som er med på dette er eksperter på sin posisjon, forteller landslagssjefen.

Men årets gullformel holder ikke når man skal planlegge VM-sesongen 2016/2017. — Nei, vi har mye å jobbe med. Vi har en veldig bra sving, men den må vi utvikle slik at vi kan kjøre den enda mer stabilt i vanskelig terreng. Vi trenger virkelig å bli bedre i storslalåm, en gren som også er en byggeplass for veldig mye annet. Dessuten må vi trene mer parallellkjøring. Vi har trent noe, men tydeligvis ikke nok, understreker Christian Mitter.

Neste gang verdenseliten møtes til dyst er som vanlig i Sölden i slutten av oktober.

VM arrangeres i St. Moritz 6. - 19. februar.