MOSKVA: Det har vært brukt mot Mats Zuccarello (171 cm) i hele hans karriere at han er for liten. For liten for å spille i Sverige, i hvert fall for liten og lett for NHL. Mats Zuccarello har motbevist alt.

Lino Martschini har hørt det samme gang på gang hjemme i Sveits. Han er for liten for ditt og for liten for datt.

Han er den minste spilleren i den øverste ligaen i Sveits (NLA), men på en måte er han også størst: han er den med sveitsisk pass som hadde flest poeng grunnserien i både denne og forrige sesong. Han har ”fart, kølleteknikk og spilleintelligens” skryter hans klubb Zug på egen hjemmeside.

Vraket til VM i fjor

I fjor holdt ikke det til en plass på VM-laget. Nå er Mini-Lino på plass i Moskva og møter Norge i dag. men det var faktisk bare så vidt han kom med på laget i år også. Han ble tatt ut som den 13. og siste forwarden til treningskampen mot Tyskland nylig, men etter å ha scoret to mål mot tyskerne, kunne ikke trener Patrick Fischer komme utenom Martschini.

Da Sveits nokså overraskende tapte på straffeslag for Kasakhstan i deres første VM-kamp i år, scoret Martschini på sitt første straffeslag. Men da han skulle forsøke seg for andre gang, gikk det helt galt. Han mistet kontrollen over pucken, og dermed var straffekonken slutt.

— Sterkere enn Danmark

— Sveits er en sterkere motstander enn Danmark som slo Norge 3-0 lørdag, sier Norges videocoach Tom Jøstne.

— De er flinke til å involvere backene offensivt og er gode fremover, forklarer han.

Men sveitserne kan bli litt for ivrige og havne for langt frem på banen med for mange folk.

— Det må vi utnytte med en stram defensiv og raske spillevendinger, sier Jøstne.

Mens Norge har to NHL-spillere i årets VM-tropp, stiller Sveits med hele fem mann som spiller i verdens beste ishockeyliga. Mats Zuccarello møter sin lagkamerat Raphael Diaz mens Andreas Martinsen skal forsøke å score på sin lagkompis Reto Berra. Sveitseren har ikke stått mer enn 14 kamper for Colorado Avalanche denne NHL-sesongen. Han har både vært skadet og spilt i farmerligaen.

I tillegg spiller Yannick Weber (Vancouver Canucks), Sven Andrighetto (montreal Canadiens) og Nino Niederreiter (Minnesota Wild) i NHL.

Under Roy Johansens ledelse har Norge og Sveits møttes fem ganger i offisielle kamper (VM eller OL). Sveits har vunnet tre ganger, Norge to.

Norge – Sveits starer kl. 15.15 og vises på Eurosport Norge.