– Før var det slik at Kristiansund ble «for langt nord» for Moldes nedslagsområde. I fjor la vi treningssamlinger til Sunndal, Surnadal og Frei utenfor nettopp Kristiansund. I år skal vi i hvert fall til Kyrksæterøra. Jeg håper også at vi fikk noen supportere da vi møtte Tiller i cupen, sier Solskjær til Adresseavisen.

Da Vålerenga vippet RBK av tronen i 2005, og Brann gjorde det samme i 2007, raknet lagene som korthus de påfølgende sesongene. Feiringen varte for lenge, lagene var ikke like grundige i treningsarbeidet og Rosenborg bygget seg opp til en seiersmaskin igjen.

Statistikksenter Eliteserien:

Inntil i fjor

Sittende med mannen som vant det meste i Manchester United, og også tok gull i første forsøk som eliteserietrener, er det vanskelig å tro at det samme skjer med Molde i 2012. Ole Gunnar Solskjær er en av Fotball-Norges hyggeligste, men når han setter øynene i deg og snakker ambisjoner, skjønner man at spillerne lytter til det han sier.

Solskjær var staheten selv som spiller, og virker å være det også som trener.

– Jeg er misfornøyd om vi ender opp med sølv i år, sier han rett ut – og fortsetter:

– Det er tull at det deles ut sølv og bronse. Man kan bli sløv av det. I Premier League er det kun gull som teller, slik burde det ha vært i Norge, også.

– Vi hører jo trenere som sier de er fornøyde om det blir medalje¿

– Vel. Det er en sjanse for at jeg har tatt med meg denne holdningen fra England. Men å snakke om sølv og bronse. Der er ikke jeg, svarer Solskjær.

Veldig mye ute i distriktene

I fjor begynte han jobben med å skape et lag som kunne kjempe om gull. Han lette etter de rette spillertypene, som skapte de beste relasjonene. Nå mener Solskjær at laget er kommet lenger, samtidig som han har fortsatt jobben med å bygge en stabil toppklubb. Han snakker om Aker-akademiet som skal bistå i talentutviklingen, om hvordan han videreutvikler apparatet rundt spillerne – og også om hvordan Molde skal oppfattes i omgivelsene. At klubben skal bli mer synlig.

Resultatet har vært at Molde blant annet har reist rundt i distriktet, som i lang tid tradisjonelt har vært «RBK-land». Klubben har også fortsatt med å plukke spillere foran nesa på Rosenborg. Det startet med Vegard Forren, fortsatte med KIL/Hemne-kompisen Magnus Stamnestrø, og nå sist hentet klubben Steinkjer-keeperen Ola Opheim.

– Samtidig føler jeg ikke at dette er noe nytt fenomen. Petter Christian Singsaas har spilt for oss, Odd Inge Olsen kom fra Nardo i sin tid. Men det er kjempebra at vi er attraktive for andre spillere rundt om i landet, sier Solskjær.

– Rosenborg blir skumle

Han er offensiv når han snakker ambisjoner, men på ingen måte høy i hatten. Sittende på moldehotellet i Benidorm i joggebukse og sandaler, blir 38-åringen ydmyk når han snakker om erkerivalen Rosenborg, til forskjell fra andre eliteserietrenere i Møre og Romsdal. Solskjær er sikker på at RBK blir med i gullkampen i år, også, og at Jan Jönssons mannskap blir bedre enn i fjor. Han mener også at både han selv og MFK har mye å lære av det som har foregått på Lerkendal.

– Det er naivt å tro at RBK ikke er et potensielt gull-lag. Jeg har selv vokst opp med Rosenborg som lokomotivet i norsk fotball, jeg dro til Lerkendal for å se kamper og trente med dem i 1994, sier Solskjær.

– Mange sier at Molde har tatt over det økonomiske hegemoniet i Norge¿

– Om du ser budsjettet vårt opp mot andre, så stemmer ikke det. Vi har en fantastisk sikkerhet (i Røkke og Gjelsten), men vi kjøper ikke bare for å kjøpe, mener han.

Det viktigste er det vi har her og nå. Jeg håper vi får inn en forsterkning i angrep, men det kan godt hende vi holder oss til dem vi har allerede. Og det er veldig gode fotballspillere.

– Vi blir bedre enn i fjor, sier Ole Gunnar Solskjær.