Det er allerede bestemt at Tour des Fjords skal ha en eller to etapper i Vest-Agder i 2018 – og på nytt i 2020. Etapperittet består av fem-seks etapper, og de øvrige skal gå på Vestlandet.

— Dette er helt fantastisk, sier Per Tønnessen, som er initiativtaker til å få sykkelfesten til Sørlandet.

Torsdag var han på møte i rådhuset i Kristiansand. Med på møtet var blant andre Tore Løvland, arrangementsansvarlig i Kristiansand kommune, varaordfører Jørgen Kristiansen og fylkesvaraordfører Tore Askildsen – foruten Roy Hegreberg og Tor Arne Oltedal, henholdsvis daglig leder og rittleder i Tour des Fjords.

— Utrolig profileringsmulighet

I tillegg til Kristiansand, har Mandal, Lindesnes, Lyngdal, Farsund og Flekkefjord meldt sin interesse for å være enten start- eller målby.

— Dette er både en fantastisk folkefest og en utrolig profileringsmulighet. Husk at hver etappe har flere timer direktesending på tv2 og at det sendes tv-bilder til 50-60 land. Arrangementet skaper stolthet i befolkningen, sier Tønnessen.

Tour des Fjords arrangeres 23.-28. mai for femte gang, og samler deler av verdenseliten – inkludert alle de norske sykkelstjernene. I fjor deltok for eksempel Fabian Cancellara, som har vunnet en rekke av de store klassikerne foruten VM- og OL-gull i tempo. Foruten norske stjerner som Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Et naturlig trekkplaster i 2018 vil selvfølgelig også bli Kristoffer Halvorsen, årets U23-verdensmester fra Kristiansand.

— Rittet har vokst år for år, og vi har fått stadig flere og større profiler. Det vi jobber for er å få flest mulig av de største stjernene, og derfor tilpasser vi rittdatoene i forhold til det, sier Hegreberg.

- Fine løypetraséer her

- Hvorfor vil dere inkludere Vest-Agder?

— I tillegg til at vi har opplevd stor interesse fra både kommuner og fylkeskommune, ser vi det som en naturlig utvikling å favne et større geografisk område. Det vi ser er at det er et godt sykkelmiljø og gode muligheter til å lage fine traséer her, sier Hegreberg.

— Vi ser at det er mange interessante punkter som gir god tv. Vi ser det som like naturlig å vise fram denne delen av landet som Rogaland og Hordaland, supplerer Oltedal.

- Hva er drømmetraséen?

— Det som er fint, er at rittet skal gjenta seg i Vest-Agder i 2020. Men for et ritt som pågår over fem-seks dager, må det være god logistikk og variasjon mellom tøffe og lette etapper. Slik sett kompletterer Vestlandet og Sørlandet hverandre, sier Hegreberg.

Varaordføreren: — Spennende

Varaordfører Jørgen Kristiansen var positiv etter møtet.

— Det er et kjempestort arrangement som når veldig bredt ut både medie- og kommunikasjonsmessig. Det vil helt åpenbart være spennende på flere vis, ikke minst i å få vist fram byen som en turistdestinasjon, sier Jørgensen.

Hegreberg forteller at start- og målsteder for 2018 skal avgjøres innen rittet starter på Vestlandet 23. mai.

— Det som gjenstår er å få trygghet for finansiering, og å få vedtak i regioner og fylkeskommune. Vi jobber også med å få næringslivet med på et spleiselag. Målet mitt er at alle seks kommuner skal få start eller målgang i sin by, sier Tønnessen.