På den siste dagen av årets sykkel-NM gjorde Vita Heine alt rett, og kunne dermed juble for to gull og et sølv i Bodø.

Vita Heine er født og oppvokst i Latvia, men i 2014 fikk hun norsk statsborgerskap. Nå har hun gjort bergenser av seg, og leverte topp klasse i alle rittene under NM.

— Det sier jo sitt at det ikke kunne blitt bedre. Jeg var ikke skuffet i forhold til annenplassen på fredag heller, sier hun.

Ut i den andre runden trøkket hun til, og kom seg av gårde i et brudd. Hun så seg aldri tilbake, og kom i mål et halvminutt før Miriam Bjørnsrud på annenplass.

— Jeg er fornøyd med seieren. Det var egentlig et lagarbeid, og det var flere som hadde mulighet. Men det var veldig kjekt at det ble meg.

Det største man kan vinne i Norge

Med seier på fellesstarten ble hun den første kvinnen til å vinne både tempo og fellesstart, siden Anita Valen gjorde det samme i 2008. Noe som gjør det ekstra spesielt for Heine. Men det er ikke fellesstarten som henger høyest- — Det er gøy! Det var veldig stort for meg å vinne tempoen, fordi jeg vet at det kun er min egen innsats som gjelder der, og det var stort. I dag føler jeg det var en større seier for laget, sier hun.

Med seg til Bodø hadde hun trener Knut Bøe, som er fornøyd med resultatene hun har vist i NM.

— Det var utrolig bra. Det var en tung måte å vinne på, men hun viste seg å være den sterkeste på alle måter. Hun tok tunge tak, men likevel var det ingen som klarte å hente henne igjen. Hun tok gull på de to viktigste øvelsene, sier han.

- Hvor stort er det å vinne NM-gull?

— Det er det største man gjør i Norge, så det er ikke annet å si om det enn at hun viser som den klart beste syklisten i Norge. Hun vant tempoen med over to minutter, og det var utklassing.

Har levert gode resultater i hele år

Treneren mener det ikke er tvil om hvem som er best i Norge for øyeblikket, og regner med at Heine får OL-plassen.

— Jeg tror de fleste må se hvem som er den sterkeste norske, det har hun vist i hele år. Hvis Norge ønsker å sende den sterkeste, så kan ikke jeg se at det er noen andre enn hun. Helt fra februar har hun vist seg som den sterkeste norske, det kan det ikke være tvil om, sier han.

Under NM var hun overlegen på tempoen, og solid på de to andre løpene. Men hun har også levert gode resultater internasjonalt i år, mener treneren.

— Hun er den som har hevdet seg best internasjonalt i harde løp. I England for noen uker siden, fulgte hun verdens beste i bakkene. Samtidig må hun jobbe for laget, så det går litt utover egne plasseringer. Men hun har vist gjennom kjørestyrken sin at hun hører hjemme i OL.

At landslagsledelsen velger å vente til siste uttak med å sende forslag til olympiatoppen, syntes ikke Bøe er så bra.

— Det burde vært klart slik at de kan forberede seg i fred og ro. Hun har kjørt mange konkurranser i år, og det hadde vært fint å slappe litt av nå.

Dronningen av NM

I store deler av løpet syklet Heine i ensom majestet. Og frykten for å bli tatt igjen presset hun til å gi alt.

— Jeg kjørte rundt 60 kilometer alene. De siste kilometerne håpte jeg virkelig at ingen skulle ta meg igjen, det hadde vært kjedelig. Så det var ekstra deilig å komme først i mål. Samtidig følte jeg at det var en seier for laget, og ikke bare meg.

- Kan vi kåre deg til dronningen av NM?

— Ja det tror jeg, absolutt, sier en fornøyd Heine.