Mens mennene har fått beskjed i god tid og forbereder seg med høydeopphold, må kvinnene vente til siste frist før OL-plassen blir delt ut.

Den beskjeden kommer altfor sent, mener sykkelproffen Vita Heine.

— Jeg tror det svekker sjansene våre når ingen av oss kan gå all-inn for OL. At vi får en beskjed bare to-tre uker før er ikke godt nok, sier hun på telefon fra Bodø, hvor hun forbereder seg til den avsluttende fellesstarten under NM i landeveissykling.

Landslagssjef for kvinnene, Carl Erik Pedersen ser ikke noe stort problem med uttaket, og mener kvinnene har seg selv å takke.

— Det er ikke noe spesiell stor grunn til det sene uttaket. Hadde det vært en opplagt kandidat som hadde stikket seg ut, hadde hun blitt tatt ut. Men det henger sammen med resultatene de har levert. Det er ikke noe dramatikk i det.

Har lagt i kortene at de blir tatt ut sist

Heine er ikke fornøyd med forskjellsbehandlingen mellom kvinnene og mennene, og skulle gjerne vært med på høydeopphold. I stede må hun bruke tiden på å levere i ritt.

— Det svekker sjansene våre, og vi får ikke optimale forberedelser. Olympiatoppen spanderer høydeopphold på guttene, mens vi har fått beskjed om å overbevise de med gode resultater i mange ritt, sier Heine.

Landslagssjefen mener planen har vært tydelig hele veien.

— Det har aldri vært planen at de skulle ha høydeopphold. Det har vært snakk om å kjøre ritt for å forberede seg. Olympiatoppen gjør tre uttak, og for kvinnene har det lagt i kortene lenge at de ikke blir tatt ut før det siste uttaket 17. juli. De måtte prestert bedre tidligere, for å bli tatt ut, sier Pedersen.

For kvinnene er det bare en ledig OL-plass. Bergenseren er en av tre som er nærmest Rio-billetten. Ingrid Lorvik og Miriam Bjørnsrud er de to andre. Alle tre sykler for profflaget Hitec Product.

Håper NM øker sjansene

I Bodø vant Heine med god margin under temporittet torsdag. Fredag ble hun akkurat slått av Bjørnsrud. Selv om løypene minner lite om OL-løypene, har Heine et lite håp om resultatene øker sjansene hennes.

— Jeg håper jo det har betydd noe i forhold til uttaket, og at det er positivt for meg. Selv om løypene er annerledes enn i OL, håper jeg olympiatoppen legger merke til hvor stor kapasitet jeg har. Men jeg er klar over at de helst vil se resultater i andre løyper, sier hun.

Pedersen som følger med fra sidelinjen under NM, legger lite vekt på prestasjonene under NM, når OL-uttaket skal gjøres.

— Det har relativt lite å si. Det er et så annerledes løp og løype at det nesten ikke er sammenliknbart i det hele tatt. Men det er alltids positivt med gode resultater, og vi registrerer at Vita gjorde det bra på tempo.

Håper på enda et NM-gull

Selv om målet er OL, er gullvinneren storfornøyd med resultatet i NM så langt.

— Det var veldig stort å vinne tempoen. Det er en bekreftelse på det arbeidet som er gjort tidligere har vært bra.

Som en av tre OL-kandidater må hun leve med favorittstempelet i alle rittene. På fellesstarten kjører både Heine, Lorvik og Bjørnsrud på lag. Gullvinneren fra tempoen er forberedt på å hjelpe laget til seier, men øyner muligheten for selv å stikke av med seieren.

— Jeg kan vinne. Skal jeg ha en mulighet må jeg gå i brudd, enten alene, eller sammen med noen andre, sier hun.