21.000 hadde løst billett for å se toppkampen mellom VIF og RBK. Inkludert i prisen var underholdning, vakre mål og et Rosenborg-lag som befestet sin posisjon som Norges klart beste. Og et hjemmelag som viste at de har bittelitt igjen til de er på samme nivå.

— Du skal ikke se bort fra at det var seriemesteren vi så her i dag. Men det er lenge igjen, sier Kjetil Rekdal til Aftenposten.

I 60 minutter fikk Rekdal se grunnen til at lokomotivet i norsk fotball igjen heter Rosenborg. De gikk løs på Vålerenga som om laget fra Oslo øst skulle være en boksesekk. Og Rekdals menn tok den ene på kjaken etter den andre. Sånn holdt det på i halvannen omgang.

Treneren mener han hadde scoret selv

Da ledet RBK 2-0 etter to mål av Pål André Helland. En chip med venstre, en chip med høyre. Den landslagsuttatte vingen er i form. Men pasningene han fikk servert var minst like vakre. Ole Selnæs før 0-1, Mike Jensen før 0-2. — Han måtte jo score på de to der. Til og med jeg hadde gjort det. Eller. Det er mulig jeg ikke hadde rukket den første, der, kvitret Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen til Aftenposten og smilte.

Fornøyd med 2-1-seieren. For selv om innbytter Deshorn Brown nikket inn reduseringen, var det gjestene det handlet om i det store og det hele på landskamparenaen.

Rekdal glad for RBK-opptur

Og at Rosenborg nå er tilbake i en posisjon hvor de dikterer de andre lagene, og ser skarpere ut enn på lange tider, er Vålerengas trener glad for.

— Det er utrolig viktig for Tippeligaen at Rosenborg lykkes og gjør det bra. Det har jeg sagt flere ganger. Ikke nødvendigvis at de lykkes så bra at de vinner. Men at de lykkes med sin måte å spille på. For det drar med seg så mye entusiasme i Trondheim, som igjen vil smitte over på andre lag og byer i Norge. Vi er nødt til å ha de største klubbene i Norge med i toppen for å heve nivået på ligaen, det er helt opplagt, sier Rekdal til Aftenposten.

Pål André Helland og Rosenborg imponerte mot Vålerenga. Foto: NTB Scanpix

Og legger til:— Vi andre kan komme i dragsuget bak, derfor er jeg glad for at Rosenborg gjør det bra.

Han skulle selvsagt ønske at det var eget lag som førte an på toppen av tabellen og ikke trønderne. Men beskjeden tas godt i mot i Trondheim. Også med forståelse.

— Jeg skjønner godt hva Kjetil mener med det, og jeg er helt enig. Og det som er minst like viktig er at et lag fra Oslo og et lag fra Trondheim, som er to store og viktige fotballbyer i Norge, kan skape denne rammen rundt en kamp som på Ullevaal i dag. Det er bra for norsk fotball, det er også med på å skape interesse, og folk får gode opplevelser. Jeg håper og tror at flere av dem som var og så denne kampen kommer tilbake, sier Ingebrigtsen.

— Men at han sier at han ikke ønsker vi ikke skal vinne hadde han ikke trengt å si en gang. For akkurat det, det vet jeg, ler RBK-sjefen.

Lite trøkk, lite energi

Med over 20.000 på Ullevaal betyr det en kjærkommen ekstrainntekt på rundt to millioner kroner for et økonomisk presset VIF. Selv om det i seg selv er god nok grunn til å glede seg over lørdagen for VIF-folket, var det så klart flest hengehoder å spore etter kampen.

— Vi var så avventende i 1. omgang. Vi tråkket ikke nok til. Vi ga fra oss initiativet tidlig. Og det har vi ikke gjort på hjemmebane tidligere i sesongen. Det skuffer meg. Vi begynte med det først på 0-2. Da var det for sent, sier kaptein Christian Grindheim.

— I dag manglet vi energi i det offensive spillet vårt. Vi var ikke der vi pleier å være. Vi gjorde feil, og det var mer det enn at Rosenborg var så fantastisk gode, sier midtstopperveteran Kjetil Wæhler.

- Må bli mer tørr bak ørene

Pål André Helland bør vurderes som en mulig startmann i fredagens EM-kvalikkamp mot Aserbajdsjan, mener Rekdal.

— Det skal jeg ikke kommentere. Men hvis Per-Mathias mener jeg er god nok til å spille, så spiller jeg. Men jeg må bli mer tørr bak ørene i landslagssammenheng før jeg begynner å bestille spilletid, sier den munnrappe trønderen.

Om seieren foran flere tusen egne fans på Ullevaal, sier Helland dette:

— Det var utrolig deilig. Det var som å spille på hjemmebane. Det var trønderne vi hørte best. Det viser bare hvor langt vi er kommet og vitner om at vi er et veldig godt lag, sier matchvinneren og tomålshelten.