STAVANGER (Aftenbladet): Sveits Rundt markerer på mange måter startskuddet for den siste finpussen av formen inn mot Tour de France for Alexander Kristoff. Etter at Sveits Rundt avsluttes 21. juni skal han etter planen kjøre NM på Lillehammer 28. juni, før Tour de France-sirkuset braker løs i nederlandske Utrecht 4. juli.

Etter den overbevisende triumfen i Grand Prix des Aargau torsdag, den 17. for året, har Storhaug-ekspressen to klare mål med den siste oppkjøringen til sesongens høydepunkt: Å øke kjørestyrken og gå ned to kilo i vekt.

Mens andre norske syklister snakker om slankehysteri innen sykkelsporten, har Alexander Kristoff et avslappet forhold til sin egen vekt. Han må likevel gjennom en liten slankekur før Tour de France.

— Jeg er litt for tung i forhold til hva jeg var i fjor. Egentlig har jeg veid to kilo for mye i hele år, uten at det ser ut som jeg har tatt skade av det, sier Kristoff til Aftenbladet.

For å bli kvitt kiloene trenger 27-åringen imidlertid ikke å sette i gang noen storstilt slankekur.

— Jeg regner med at det ordner seg selv i løpet av de ni dagene Sveits Rundt varer. Under fjorårets Tour de France gikk jeg ned tre-fire kilo. To kilo bør ikke være noe problem å bli kvitt. Jeg spiser egentlig som normalt hele året og det eneste man ikke må gjøre i dette tilfellet er å spise mer enn normalt, sier spurtkanonen.

Drømmer om grønn trøye

Hovedgrunnen til at Alexander Kristoff vil kvitte seg med to kilo er ganske enkel. Skal han henge med på de kuperte etappene og de knallharde fjellovergangene i Tour de France må han ha litt mindre last i bagasjen.

Kristoff har nemlig et mål om å kjempe om den grønne trøyen i årets utgave av det franske etapperittet. For å vinne den nytter det ikke bare å kjempe om seirene på de flate spurteetappene. Katjusja-rytteren må også henge med og kjempe i toppen på de litt mer kuperte etappene.

Og sist men ikke minst; han må ha kjørestyrke nok til at han på de knallharde fjelletappene kommer i mål før tidsgrensen går ut. Hvis han ikke klarer det vil han i verste fall bli diskvalifisert fra hele Tour de France.

— Det kan være spesielt viktig å henge med på de etappene der de fleste spurterne normalt sett ikke klarer å henge med, slik at jeg slipper å kjempe mot de aller beste i en spurt, sier Kristoff.

Ikke fokus på vekt

Stavanger-syklisten har tidligere uttalt at han blir kalt tjukk av sitt eget lag, Katjusja. De kommentarene har han bare smilt av og brydd seg svært lite om. Det har trolig vært smart av ham, for ingen syklister i verden er i nærheten av å slå i bordet med 17 internasjonale seirer i 2015. Kristoffs trener og stefar Stein Ørn er også klar på at de bevisst ikke har hatt et sterkt fokus på lav vekt. At Kristoffs vekt i år har vært litt høyere enn normalt mener han bare har vært en fordel.

— Vekten har fungert optimalt i ritt som har gått i kaldt klima. Da hjelper det å ha litt mer fett som isolerer. I et varmere klima er det litt annerledes og da lønner det seg å ha litt mindre. Men det er veldig viktig med en balansegang her. Alexander har aldri hatt noen problemer med dette og to kilo er innenfor grensen av det som er forsvarlig, mener Ørn, som advarer syklister som tror de kan slanke seg til gode resultater.

— Hvis man stopper energiforsyningen vil produksjonen av hormoner stoppe opp. Da vil kroppen begynne å spare og det vil bli mye vanskeligere å restituere seg. Svinger man mye i vekt vil denne grensen hele tiden forflytte seg og da vil man til slutt gå på en smell.

Vinnersjanser i Sveits

Sveits Rundt er en viktig del av oppkjøringen til Tour de France. Kristoff vant i 2013 sin første World Tour-seier da han gikk til topps på den femte etappen. Også i år håper han å kjempe om seier på de flate etappene. Det viktigste er likevel å få en god gjennomkjøring før Tour de France, og for all del passe på at han ikke kjører for hardt.

— I fjor var Alexander på nippet til å være overtrent under Sveits Rundt. Derfor har han i år tatt det litt roligere i forkant, slik at han slipper å presse marginene hele veien, sier Stein Ørn.

Tour de Suisse innledes med en 5,1 kilometer lang tempoetappe lørdag. Og selv om rittet inneholder mange stigninger i alpelandet, bør den tredje, sjette og sjuende etappen passe Kristoffs spurtegenskaper godt. Da må han imidlertid henge med i stigningene i det kuperte landskapet.

Med seg på laget får nordmannen Jacopo Guarnieri, Marco Haller, Dmitrij Kozontsjuk, Vijatsjeeslav Kuznetsov, Sergej Lagutin, Daniel Moreno og Simon Spilak.

Kaggestad og Hushovd opplevde slankepress

Sykkelekspert Mads Kaggestad fortalte i et intervju med Dagens Næringsliv i mai om hvordan han selv slet med å takle slankepresset som aktiv. Den tidligere proffrytteren trodde han ikke hadde trent nok da resultatene uteble. Det viste seg at han faktisk hadde trent for hardt og spist for lite.

På en sesong reduserte han vekten med om lag tre kilo, til utelukkende gode tilbakemeldinger fra støtteapparatet.

– Legen sa det var bra og at nå hadde jeg ikke lenger et voldsomt potensial når det gjaldt vekt, forteller han. Også lederne var fornøyde med vektreduksjonen: Det vitnet om en seriøs syklist.

— Tok oss på magen

Men Kaggestad følte seg svimmel, sov dårlig og hadde etter hvert mer enn nok med bare å sitte i feltet.

– Sykkelsport handler om å ha vondt i bena, men i tillegg var energien borte. Jeg holdt ikke i avslutningen, og det gikk generelt tungt, sier han til DN.

Også Thor Hushovd har opplevd slankepress.

KJENTE PRESSET: De tidligere proffsyklistene Thor Hushovd, til venstre, og Mads Kaggestad har begge kjent slankepresset i proffsirkuset på kropper. Her fra de var aktive i 2006.

– Jeg har hatt noen runder som ikke har vært forenlig med toppidrett. Franskmenn har jo en helt annen holdning til idrett og ernæring. I stedet for å håndhilse på oss når vi kom til sesongstart, tok de oss på magen for å kjenne om vi hadde lagt på oss, sier Hushovd, som selv ga etter for presset.

Tisset blod

– Ja, og jeg gikk på en smell i 2003. Da jeg kom i mål etter Tour De Haribo, tisset jeg blod. Rent blod, sier han avisen.

Stein Ørn er ganske sikker på at det ikke er noe utbredt slankepress i norske sykkellag, men han er ikke i tvil om at kulturen og holdningene er annerledes i Sør-Europa.

— I Norge er man mer opptatt av å finne riktig vekt og ikke bare lav vekt. I Sør-Europa er de mer opptatt av utseende, men det å være tynn betyr ikke nødvendigvis at man er godt trent, sier Ørn.