TYRKIA (BT): – Fotballspiller skulle jeg bli uansett, det hadde jeg lovet mamma hele veien. Jeg spilte venstreback og midtstopper lenge. Da jeg var 16 år, spurte treneren meg om jeg kunne tenke meg å stå i mål. Jeg var den høyeste på laget og vi hadde ikke målvakt. Jeg likte det og som 19-åring debuterte jeg i eliteserien i Polen og ble kåret til landets nest største fotballtalent, starter Piotr Leciejewski med.

– Psyken er min styrke

«Seriøs» er en fin merkelapp på keeperen. Kanskje «blodseriøs». Det oser i vinnervilje og konkurranseinstinkt. Han ler og smiler, men er også alvorlig, mens han snakker i fullstendige setninger på polsk-engelsk. Selvtilliten er der og tyggisen jobber parallelt mellom tanngardene.

Hadde ikke ungdomstreneren i Lech Zielona Góra bedt ham ta plass bakerst på banen i 2001, hadde han neppe sittet i Tyrkia på treningsleir med norske Brann nå.

– He he. Jeg vet ikke hva jeg ville gjort da. Har ikke peiling. Det er ingenting annet jeg liker å gjøre.

Sjakktrekket på treningsfeltet den gangen ble en åpenbaring for Leciejewski. Siden har han dedikert livet sitt til å stoppe fotballer som kommer mot mål. Han tar alle midler i bruk. Leciejewski synes faktisk ikke så mye annet er gøy. Han ser ikke fotball på TV. Hobbyer utenfor banen er fraværende og ordinære treninger på feltet er heller ikke helt det som trigger.

– På trening kan jo alle være god. Jeg liker heller å spille kamper, viktige kamper. Derfor håper jeg vi kan være med å kjempe om en topp fem-plassering på tabellen, hvis Haugesund klarte det i fjor, hvorfor ikke oss? I sånne kamper kommer psyken inn i bildet. Der er jeg god. Jeg psyker meg alltid opp, konsentrer meg og tenker kun på hvordan jeg kan spille best mulig. Jeg har troen på meg selv. Om jeg blir nervøs, så er det på en god måte. Det er det viktige og hjelper meg, jeg hater å bli nummer to , proklamerer han.

– Hva gjør du utenom treningene?

– Jeg snakker mye i telefonen med mamma, pappa og min forlovede. Vi kan holde på i tre-fire timer. Men jeg har jo selvsagt blitt kjent med mange av spillerne. Jeg liker Austin veldig godt, han er gal. Og Zsolt, vi badet i sjøen i dag, iskaldt. Også kjenner jeg jo Lars fra tiden i Sogndal.

Større by

Gamleklubben og de 6000 innbyggerne i Sogndal klarte heller ikke å fascinere ham nok. I 2007 måtte han vekk fra Korona Kielce. En kompis mente han kunne trene med Sogndal. Etter tre år – som endte med et etterlengtet opprykk – ville han videre. Ta nytt steg i karrieren, selv om Brann og Sogndal skal møtes i årets eliteserie.

– Jeg har absolutt ingenting vondt å si om Sogndal, jeg kunne blitt der videre, jeg tjente bra. Men drømmene mine er viktigere. Jeg trengte progresjon og likte utfordringen med å komme hit. Brann er en mye større klubb og jeg er veldig glad for å være her.

– Jeg var også lei av Sogndal, lei av at alle visste hvem jeg var og at man ikke hadde noen steder å gjemme seg litt vekk. Nå bor jeg i en større by, det passer meg bedre. Her kan jeg høre biler og mennesker snakke. Det er flere restauranter å velge blant. Ikke bare to eller tre, utdyper Leciejewski, som vokste opp med 100.000 andre i sørvestlige Legnica.

Skal bli førstekeeper

Vi har tatt med Brann-keeperen til Side sentrum. Den tyrkiske byen langs middelhavskysten har en lang historie og har bevart mange av ruinene fra flere tusen år tilbake i tid. Apollo og den gjengen der.

Om litt over en måned starter en æra for nye Brann. Laget er nesten ikke til å kjenne igjen fra i fjor. De som reddet plassen i eliteserien er borte, tilbake står en ny gjeng klare for å løfte Bergens stolthet fra ruinene. Snakk om stein på stein!

Leciejewski kan vise seg å bli en klippe der bak. Hans nye konkurrent, Håkon Opdal, slapp inn 50 mål på 30 seriekamper i fjor. Et sceneskifte virker å være på trappene.

– 50 mål høres mye ut. Vi bør få rettet på det. Kanskje til 30-35, sier Leciejewski. I Sogndal lå han i overkant av 20. – Jeg gjorde aldri en stor tabbe på de tre årene i Sogndal!

Når det kommer til konkurransen med Opdal er han klokkeklar:

– Selvsagt blir jeg skuffet, hvis jeg ikke står i første seriekamp mot Rosenborg. Da blir jeg sur på meg selv.

Se videoreportasje med Leciejewski og følg Brann – Chernomorets burgas fra 14.00