ULLEVAAL (Aftenposten): Da det først løsnet for Vålerenga, løsnet det skikkelig. 4–0 over Tromsø, flere spillere som fant seg selv etter en tung og turbulent start på sesongen og en midtbaneelegant som tok frem dansestegene.

— 4-0-seier etter å ha tapt fire kamper på rad, det er så godt. Både for meg og laget var dette et veldig viktig steg i riktig retning. Nå skal vi bygge videre på dette, sier Vålerengas bestemann i årets første trepoenger.

Det var Deshorn Brown som sendte Vålerenga i føringen rett før pause. Niklas Castro prikket et innlegg på bakre stolpe som jamaicaneren styrte sikkert i mål. 25-åringens andre på to kamper. Så overtok Ghayas Zahid.

Den store vårløsningen

Først danset han inne i Tromsøs felt før han ble felt av Jonas Johansen. Straffen tok Daniel Fredheim Holm seg av. 2–0. Så la Herman Stengel ballen på foten til Zahid inne i sekstenmeteren til gjestene etter et innøvd dødballtrekk. 21-åringen fra Mortensrud i Oslo banket ballen opp i hjørnet, utagbart for tidligere VIF-keeper Gudmund Kongshavn i TIL-buret. 3–0. Og da det svenske lokomotivet Rasmus Lindkvist dundret opp langs venstre skinnegang for n-te gang, slapp Zahid ballen akkurat i tide, og 4–0. Fire mål, fire målscorere, men én hovedarkitekt.

Usikre på når det ville snu

— Det var godt å score, så fikk jeg straffe i tillegg, og en målgivende, det er klart det betyr mye. Hverken jeg eller laget har mistet troen på oss selv. Jeg har aldri tvilt på kvalitetene mine selv om det har gått dårlig. Men man begynner jo å tenke litt, sier Zahid til Aftenposten.

— Men dette henger sammen. Jeg er avhengig av lagkameratene mine akkurat som at de er avhengig av meg. Alle vil vinne, alle gjør alt for å vinne. Men når laget sliter, så sliter ofte også enkeltspillere. Og omvendt. Men vi har beholdt humøret og vært positive. Vi skjønte etter Stabæk-kampen sist at det ville snu, men vi var usikre på når.

Det er ingen tvil om at seieren var viktig. For det har vært press på både spillere og trenere på Valle. Så ille mente Kjetil Rekdal det var at han nektet spillerne å snakke med pressen. Til og med "I" valgte en selvpålagt munnkurv etter det han mente var en uke (før Stabæk-kampen) med vanvittig kjør.

Bryter tausheten på Valle

Etter kampen kunne han igjen invitere mediene tilbake til Oslo øst.

— Jada, det er åpent for pressen der. Det er det stort sett alltid, sier Rekdal.

— Når spillerne skal lese hver dag om hvor møkk alt er og hvor dårlige de er, da måtte vi gjøre noe. Når det begynner å stjele så mye energi at pilen begynner å peke feil vei, og ikke minst når jeg selv merker det – ved at jeg blir irritert, da tok vi noen grep. Dette er ikke noe vi kan gjøre ofte. Men så er det forhåpentligvis ikke så ofte Vålerenga skal tape fire kamper på rad heller, da, sier VIF-treneren.

Legger press på Zahid

Han fikk se et Vålerenga-lag som brukte litt tid på å komme i gang. Men utover i 1. omgang begynte ting å sitte. Og etter pause var hjemmelaget gode.

— Hvor viktig er detat spillere som Ghayas Zahid tar ansvar som i dag?

— Det forventes av ham. Gutten har ambisjoner, han har kvaliteter og ferdigheter som gjør at han kan ta steget ut i den store verden på ett eller annet tidspunkt. Men det er en lang vei å gå, svarer Rekdal.

Og mener stabilitet er nøkkelordet.

Gamst kunne utlignet

Også andre travere, Christian Grindheim, Daniel Fredheim Holm og Kjetil Wæhler, leverte veldig solid. Da hadde ikke Tromsø mye å stille opp med. Selv om de mente de skulle hatt frispark før straffesituasjonen.

Morten Gamst Pedersen hadde to forsøk, det siste en avslutning fra fire meter, som ble blokkert av oppofrende VIF-forsvarere, som kunne gitt en annen kamp.

Men det er det ingen i Vålerenga som snakker om nå.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor VIFs snuoperasjon, Riises dommerutskjelling, Barcas kollaps og Deilas ydmykende nedtur er blant temaene: