Brann-jubel på stadion. Foto: Ronald Hole
Jubel på stadion. Foto: Ronald Hole

BRANN STADION (bt.no): Med seier over Sogndal er Brann oppe på kvalifiseringsplass før siste serierunde, to poeng over Sogndal og Sandnes Ulf.

— Det er helt ubeskrivelig, utbrøt målscorer Jonas Grønner overfor C More etter kampen.

Himmelen var svart, flomlyset tent, tribunene fulle. Mens Brann-laget og bergenserne sang Nystemten mer intenst enn på lenge, brølte Sogndal-spillerne ut sitt kamprop.

Mens alt dette var egnet til å fremkalle frysninger, var det verre å la seg forføre av det som skjedde ute på banen i innledningen. Både Brann og Sogndal spilte mange lange baller mer eller mindre uten adresse, og den første sjansen kom ikke før etter 19 minutter.

Den var til gjengjeld diger. Hjörtur Logi Valgardsson slo inn fra venstrekanten og Ulrik Flo løp seg fri fra Amin Askar inne i feltet. Fra fem meter avsluttet Flo skliende, men Piotr Leciejewski reddet glimrende med beina.

Volleyscoring av Grønner

For Brann sin del tok det lenger tid før de skulle komme i nærheten av scoring. Et forventningens brus gikk over Stadion da Brann fikk frispark rett utenfor sekstenmeteren etter 24 minutter, men Marcus Pedersen fyrte av rett i Sogndal-muren. Så – i det 40. minutt – fikk hjemmelaget sin første store mulighet. Et hjørnespark landet på Daniel Mojsovs panne, men Sogndal-keeper Kenneth Udjus fikk en hånd på ballen, som føk videre i tverrliggeren, i hodet på Petter Strand og ut.

Brann forsøker seg på scoring. Azar Karadas (liggende) satte senere i kampen inn 2-0-målet. Foto: Tor Høvik

Omgangen så derfor ut til å ebbe ut målløs, men slik skulle det ikke gå. I det 45. minutt fikk Brann sitt syvende hjørnespark. Fredrik Haugen fant Jonas Grønner langt bak i feltet, og på hel volley dunket midtstopperen ballen via bakken og i mål.

Mål etter 12 sekunder

Om avslutningen på første omgang var god for bergenserne, skulle starten på den andre bli minst like bra. Direkte fra avspark stormet Birkir Sævarsson frem langs høyresiden. Innlegget fra islendingen ble stusset videre av Kristoffer Barmen, til Azar Karadas som kontant bredsidet inn 2-0. 12 sekunder gikk fra dommer Ken Henry Johnsen blåste omgangen i gang til den tidligere Sogndal-spilleren satte ballen i mål.

Da så det tøft ut for Sogndal, men det skulle ikke gå veldig lang tid før de hvite og svarte var med igjen. En feilplassert Daniel Mojsov nådde ikke frem i eget felt, og Ulrik Flo utnyttet anledningen til å redusere til 1-2 fra spiss vinkel.

Sjanser begge veier

Det så ut til å sette en liten støkk i Brann, for de neste minuttene var sogndølene på offensiven. Petter Strand forsøkte seg fra distanse, ballen gikk via et Brann-bein og Leciejewski måtte slå til corner.

Så var det hjemmelaget sin tur igjen. Grønner løftet ballen mot Orlov i bakrommet, og alene med Udjus fikk svensken en lang tå på den. Den tidligere Brann-målvakten var imidlertid også på tå, og reddet pent.

Noen minutter senere headet Sævarsson inn til Barmen som sto midt foran mål, men han fikk ikke dreis på avslutningen som endte rett i Udjus’ klyper.

Slik fortsatte det å bølge frem og tilbake, og det siste kvarteret var preget av nerver og mange tøffe dueller. Både Markus Pedersen og Birkir Sævarsson pådro seg gult kort og karantene i siste kamp, men Brann klarte altså å få med seg tre poeng.

Ett Brann-poeng kan fort være nok

Dermed kunne flesteparten av de 17 686 tilskuere (utsolgt Stadion) vandre hjem med et smil om munnen. Nå lever Branns drama minst en uke til. Neste søndag tar Rikard Norling med seg sine menn til Haugesund, mens Sogndal møter Stabæk hjemme og Sandnes Ulf tar imot Aalesund i Sandnes.

Premissene for bergenserne er slik:

Med Brann-seier der er laget klar for kvalik.

Så lenge Brann tar ett poeng, må Sogndal vinne med tre mål for å komme over Brann på tabellen.

Skulle Brann tape, er de avhengige av at Sogndal ikke vinner sin kamp.