Denne uka er rekruttlandslaget på Sognefjell. Det er siste samling på snø til oktober.

Og tid for å plukke ut noen av neste års skipar. Fischer er på plass med fire personer for å hjelpe langrennsløperne og skiskytterlandslaget med å velge ut nye ski.

— De er kjempedyktige. Jeg har blitt bedre og bedre kjent med dem, og har fått kjempehjelp til å preppe ski, roser Silje Theodorsen.

Skifter ut alt

På Sognefjell håper hun å velge ut tre-fire nye par. «Kaldski» til minusgrader får hun ikke testet og valgt ut før senhøsten. Nesten hele skiparken skal skiftes ut.

— Det er nok nærmere 15-20 par. Det har blitt et veldig utstyrsfokus i skisporten. På godt og vondt. Skiene har blitt en faktor, som hvordan man sover og hva man spiser, sier 21-åringen.

Skiene varer i en eller maks to sesonger. Så går de videre til bruktsalg eller juniorer.

— Jeg går ikke på noen av parene jeg hadde for to år siden, forteller Silje Theodorsen.

- Har dessverre mye å si

I en toppidrett som langrenn, med små marginer mellom suksess og fiasko, er optimalt utstyr ettertraktet.

— Dessverre slik at skiene har mye å ski. En løper kan være i fryktelig god form, og så har man dårlige ski og så blir ikke resultatene slik man håpet på, sier racingsjef i Fischer Norge, Tobias Dahl Fenre.

Han forteller at skiene som skiftes ut, kan gå videre til bruktsalg eller nedover i systemet.

— Plutselig kan Silje gå på noen ski som Therese (Johaug) har gått på, eller valgt bort, fordi hun har så mange, sier Fenre.

Verdt rundt 100.000 kroner

Toppmodellene til Fischer koster 7.500 kroner i butikk. Dermed er en avtale om 15-20 nye par i året verdt opp mot 100.000 kroner for en løper.

— For oss er jo ikke utgiftene like høye som utsalgsprisen i butikk, men i verdi for løperen er vi nok blant Siljes største sponsorer, mener Fischer-sjefen.

Silje Theodorsen er fornøyd med tilværelsen på rekruttlandslaget.

— Jeg er privilegert som får leve dette livet. Jeg har det som plommen i egget, sier 21-åringen på telefon fra Sognefjell.