Både Gjermund Åsen, Marcus Hansson, Gudmund Taksdal Kongshavn, Magnar Ødegaard og Christian Landu Landu håper på en god sesong, og tror at miljøskifte til kaldere trakter skal være med å sette fart på karrieren.

– Jeg spilte ni-ti kamper fra start for Viking i fjor, så det var ikke helt krise, men heller ikke helt optimalt. Jeg merket at jeg hadde godt av et miljøskifte og likte veldig godt de planene jeg ble presentert for her, sier Christian Landu Landu til iTromsø.

Hadde flere tilbud

Landu Landu debuterte for Viking som 16-åring i 2008 og har aldri spilt seniorfotball for andre klubber.

– Jeg har spilt mye mot Tromsø opp gjennom årene og kjente godt til spillergruppa fra før. Jeg føler at jeg blir satset på her, men er fullt klar over at jeg må fighte for å få en plass på laget og at det ikke kommer av seg selv. Jeg føler vel ikke alltid at Viking satt nok pris på når jeg gjorde gode kamper, så jeg tror et miljøskifte var veldig sunt for meg akkurat nå, sier Landu Landu.

Det samme gjelder for svenske Marcus Hansson, som kommer til Tromsø etter syv sesonger i svenske Gefle.

– Det var på tide med et miljøskifte nå. Jeg hadde vært lenge i samme klubb og fikk et veldig godt inntrykk av klubben da jeg besøkte de i desember. Selv om jeg hadde flere tilbud, føltes valget om å spille for Tromsø, som det rette. Nå håper jeg på noen gode år her, sier Hansson.

– Vet hva de står for

TIL-trener Steinar Nilsen er godt fornøyd med alle sine fem nysigneringer.

– Jeg vet hva alle de fem står for. Det er fem veldig gode fotballspillere. Jeg vurderer ingenting etter første økt. Nå handler det om tilvenning til underlaget og rett og slett bare komme i gang. I dag var ingenting bra eller dårlig, sier Nilsen og smiler.

Spillerne ankom Tromsø i helgen og ble møtt av «Ishavsbyen» fra en av sine kaldeste sider.

– Det var godt å være i gang. Jeg ser fram til å bli kjent med mine nye lagkamerater, sier Gjermund Åsen.

Landslagsambisjoner

Både Åsen, Ødegaard og Landu Landu har alle vært innom det norske U21-landslaget, mens Marcus Hansson har vært innom det svenske U21-landslaget. I tillegg har keeper Kongshavn også vært innom aldersbestemte landslag for Norge. Dermed er alle spillere som har vært vurdert som meget store talenter i yngre dager, som trolig vitner om mye uforløst potensial.

– Jeg mangler U23— og A-landskamper, så både det og utenlandsspill er drømmer jeg har i fremtiden, men som jeg er et lite stykke unna nå, sier Landu-Landu, som er født og oppvokst i Stavanger, med kongolesiske foreldre.

Spill for Kongo har han aldri vurdert.

– Nei, det har jeg aldri tenkt på og det kan jeg heller ikke se for meg. Jeg har mye slekt i Kongo, men føler meg norsk, så det er eventuelt der jeg spiller A-landslagsfotball hvis det blir aktuelt, sier 22-åringen, som beskriver seg selv som en anvendelig og fysisk spiller.

– I Viking ble jeg brukt mye overalt, men spilte aldri 30 kamper en hel sesong. I fjor spilte jeg enda mindre enn forventet, så derfor var tiden inne med et miljøskifte nå. Jeg tror forutsetningene for å lykkes i Tromsø er gode, sier han.

Marcus Hansson ser også fram til å bidra for TIL.

– Det svenske landslaget er jeg nok veldig langt unna, så det tenker jeg lite på. Jeg tenker på å få til en god sesong med TIL og håper å bidra i en eller annen rolle sentralt i banen, sier svensken.