– Like fullt er det meningsløst at eliteserielag her hjemme velger bort denne turneringen. Norsk klubbhåndball på herresiden er vel ranket som nummer 16 i Europa. Det forteller sitt. Vi trenger internasjonal matching for å bli bedre, konstaterer Bjarte Salomonsen.

Millioner til Champions League-vinneren

Stords styreleder er stolt av å ha kommet til semifinalene i Challenge Cup. Selv om det er den lavest rangerte E-cupen av dem alle. Og klarer sunnhordlendingene å hente inn Liberty Seguros syvmålsledelse på hjemmebane søndag kveld, er de finaleklare. Det har bare Drammen HK klart før dem.

Med Glenn Solberg og Frode Hagen som anførere vant Buskerud-laget City Cup sesongen 1995/96, mens de tapte finalen i Challenge Cup i mai 2007. Utover det har ingen norske herrelag spilt finaler i E-cup-sammenheng noensinne. Og sist et norsk lag kvalifiserte seg for spill i prestisjetunge Champions League var i 2009. Da representerte Fyllingen de norske fargene, men ble fullstendig avkledd av storheter som Ciudad Real og HSV Hamburg i gruppespillet.

Og nettopp Champions League er Det europeiske håndballforbundets melkeku når det gjelder klubbturneringer. EHF soper inn titalls millioner på Mesterligaen gjennom sponsorer og medierettigheter, noe som også viser igjen på premiebordet. Alt i det innledende gruppespillet for menn renner pengene inn, rundt 350.000 kroner til gruppevinneren. Så fortsetter det bare – nye solide utbetalinger for 16-delsfinale, åttedelsfinale, kvartfinale. Og når du giganthappeningen Final Four i Köln vanker nye 850.000 kroner for å være med. Vinneren sper i tillegg på med rundt 2.1 millioner.

Også for kvinnelagene er Champions League god butikk, dog ikke like svulmende som for mennenes del.

Også herrenes EHF-cup er blitt kraftig oppgradert de siste to årene. Vinneren av denne sesongens utgave mottar 100.000 euro i førstepremie.

— Ja. Det er definitivt forskjell på de ulike turneringene. Og i den grad EHF klarer å få penger ut av Challenge Cup, burde det også komme de deltakende klubbene til gode, synes Bjarte Salomonsen.

– Men jeg er usikker på om de klarer det.

Følg oss på Twitter

Følg oss på Facebook

Går i pluss likevel

Og det har «Salo» rett i. EHF sentralt har i all hovedsak gitt fra seg sponsor- og medierettigheter til denne turneringen. Til klubbene selv.

– Og det er grunnen til at vi ikke har pengepremier i denne cupen, skriver JJ Rowland i en e-post til Bergens Tidende. Rowland er leder av medie- og kommunikasjonsavdelingen ved EHFs hovedkontor i Wien.

Om det ikke likevel burde vanket noen tusenlapper til finalelagene i Challenge Cup, har ikke Rowland gitt BT-sporten svar på.

– Nå tviler jeg på om vi får noen TV-kanal i Norge til å sende en eventuell finale om vi kommer oss dit. Men for oss er likevel Challenge Cup utelukkende positivt. Vi ser sportslig verdi i å delta – og det ligger kommersielle muligheter der i tillegg, understreker Stords styreleder. Han har fått med seg lokale næringslivsaktører når gjestende lag har kommet til Stord.

— De sponser oss gjennom tjenester som for eksempel kost og losji. I tillegg lanserer vi en egen E-cup-avis hver eneste runde. Hvor vi selger annonser.

Salomonsen tror næringslivet spiller på lag med Stord HK fordi besøk av utenlandske klubber gir idrettsinteresserte i Sunnhordland opplevelser utenom det vanlige.

— Håndballen blir mer eksotisk enn i en ellers grå håndballhverdag.

Stord holdt følge med Liberty Seguros til 15–15 i portugisiske Braga sist helg. Så raknet det fullstendig. Nå har vertskapet fra Leirvik syv mål (18–25) å ta igjen kommende søndag.

— Og det er ikke umulig. Vi skal jakte i samfulle 60 minutter, lover Stord-trener Jesper Holm.