RIO DE JANEIRO: — Vi begynte å jobbe sammen i fjor. I mine øyne er han en av de beste trenerne i Norge, sier Ezinne Okparaebo på pressetreffet i Rio.

Fædrelandsvennen hadde bedt spesielt om at treneren tok turen til onsdagens pressetreff i OL-byen, og Olav Magne Tveitå stilte korrekt antrukket i den fargerike norske OL-shortsen. Det er langt fra første gang han er på et internasjonalt mesterskap. Som trener også for Jaysuma Saidy Ndure, nærmest sammenhengende siden 2002, har han vært jevnlig på en rekke store mesterskap.

Kone og far fra Setesdalen

— Olav Magne er en veldig teknisk trener, som har øyne for detaljer og kan rette opp i tekniske feil med en gang, sier Okparaebo – som har valgt en trener som bor langt unna henne i Oslo.

— Det forteller litt om kvalitetene til Olav Magne, sier hun.

Okparaebo har vært norsk sprintdronning i en årrekke, og var nær ved å kvalifisere seg til OL-finalen på 100 meter for fire år siden. I Beijing-VM i fjor, da Tveitå hadde overtatt treneransvaret, traff hun perfekt med toppformen, og var bare to hundredeler bak norgesrekorden - i 1,2 s/m motvind.

Ndure er Norges sprintkonge, og innehar den suverene norgesrekorden på 19,86 på 200 meter.

Begge bor i Oslo mens Tveitå, som både har kone og far fra Longerak i Setesdal, har vært bosatt i Evje de siste ti årene. Der er han også hovedtrener i den sterkt voksende friidrettsgruppa til Otra, og en av drivkreftene bak at kommunen nettopp investerte i ny og moderne friidrettsbane.

— Unik kombinasjon

I RIO: Åge Harald Drangsholt.

— Det er selvsagt gøy å være trener for Ezinne og Jays. Men det er ikke nivået som gjør det spesielt moro. Jeg har like stor glede av å trene utøvere på lavere nivå. Den gleden jeg får når de lykkes, kan være vel så sterk som når toppene lykkes. Men takket være Jays og Ezinne kommer jeg meg rundt i den store verden, og får et unikt innsyn i hvordan de beste i verden trener. Det er veldig spennende, sier Tveitå, som også er trener for 400 meter-løper Benedicte Hauge fra Kristiansand.- Olav Magne betyr vanvittig mye for miljøet de har bygd opp i Otra. I tillegg til å hjelpe utøvere opp på et internasjonalt toppnivå, har han i tillegg et hjerte for å fange opp unge utøvere og gi dem muligheten. Det er en unik kombinasjon, sier Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund.

Broren hans, Einar Kristian Tveitå, er også bosatt i Evje, og er trener for Otra-medlem Svein Martin Skagestad, som kaster diskos i OL.