Etter en kamp som gikk frem og tilbake, hvor Rosenborg tidvis ble presset bakover, hvor de måtte komme tilbake to ganger, og hvor Kåre Ingebrigtsens mannskap ble matchet på utholdenhet og fysikk av et sterkt Sarpsborg-lag, trakk RBK til slutt det lengste strået på hjemmebane.

Alexander Søderlund reddet Rosenborg. Foto: NTB scanpix

Det endte 3-2 til Rosenborg foran drøyt 13.000 tilskuere hjemme på Lerkendal, og trønderne har dermed en serieledelse på sju poeng til Stabæk med 12 kamper igjen av årets sesong.

Tre forandringer på laget

Trener Kåre Ingebrigtsen hadde gitt tre ferske RBK-fjes sjansen for første gang hjemme på Lerkendal. Johan Lædre Bjørdal, Magnus Stamnestrø og Yann-Erik de Lanlay fikk alle sjansen fra start, men endringene hadde ikke ønsket effekt for et RBK-lag som fremsto passive og ubesluttsomme før pause.

Sarpsborg hadde tydeligvis gjort hjemmeleksene sine grundig, og første omgang var preget av et aggressivt bortelag som gikk hardt og kontant til. Bortelaget fikk også kampens første mulighet, da Claes Kronberg skjøt hardt over mål fra skrått hold. Like etter viste Yann-Erik de Lanlay seg fram for første gang for Lerkendal-publikummet da han rundlurte Sarpsborg-forsvaret og serverte et innlegg som hverken Alexander Søderlund eller Pål André Helland fikk hodet på.

Etter et relativt hektisk første kvarter, roet kampen seg noe ned, men østfoldingene fortsatte å true RBK. Søderlund fikk imidlertid kampens største sjanse så langt da han på lekkert vis fintet bort sin motstander etter halvspilt omgang. Haugesunderen dro imidlertid til for hardt på avslutningen, som føk over Duwayne Kerr i Sarpsborg-målet.

Sarpsborg i ledelsen til pause

Rosenborg var i ferd med å tilrive seg overtaket på dette tidspunktet, og Jonas Svensson burde ha avsluttet bedre da han skjøt til side for mål etter en snau halvtime. Men etter en god RBK-periode sank imidlertid intensiteten i kampen igjen, og bortelaget ble igjen invitert inn i kampen.

Like før pause kom også et ledermål som ikke var totalt ufortjent. Et langt utspill fra keeper Kerr nådde Peter Kovacs som stusset ballen videre til Sarpsborgs ferske spiss Patrick Mortensen. Sløvhet fra Jørgen Skjelvik gjorde at den høyreiste dansken fikk avsluttet kontant i mål bak André Hansen. Dermed var det bortelaget som tok pause med ledelse i bagasjen.

To bytter snudde

Kåre Ingebrigtsen var nødt til å ta grep, og i pausen måtte Magnus Stamnestrø og Mikael Dorsin vike plass for Ole Selnæs og Holmar Örn Eyjolfsson. En Selnæs som sliter med rygg— og hofteproblemer gikk rett inn for å styre midtbanen på sedvanlig måte, og RBK fikk ønsket effekt nærmest umiddelbart. En corner fra Pål André Helland fant Fredrik Midtsjø på nærmeste stolpe, og stjørdalingens heading gikk forbi Kerr og i mål til 1-1 seks minutter etter pause.

Åtte minutter etterpå var Rosenborg i ledelsen. Frispark rett utenfor 16-meteren betyr Pål André Helland, og hemnværingen serverte et mesterstykke på linje med det han gjorde i Ungarn på torsdag, bare i motsatt hjørne. Sarpsborg-keeper Kerr hadde ingen mulighet til å redde det vakre frisparket.

Sarpsborg var på dette tidspunkt helt ute av kampen, og det virket som om det bare var et spørsmål om hvor stor hjemmeseieren skulle bli. Men helt ut av det blå kom Sarpsborg-utligningen. RBK slet med å klarere etter et innkast og Steffen Ernemann fikk sjansen fra langt hold. Ballen føk inn bak André Hansen og det sto plutselig 2-2 etter 65 minutter.

Søderlund avgjorde

Bortelagets scoring kom helt mot spillets gang, og det var en skikkelig kalddusj for et RBK-lag som hadde herjet med sine motstandere så langt etter pause. Kåre Ingebrigtsen gjorde sitt siste taktiske grep da han tok ut de Lanlay med et drøyt kvarter igjen, inn kom Debrecen-dødaren Tobias Mikkelsen.

Sarpsborg holdt koken veldig bra kampen gjennom, og østfoldingene var gode til å frustrere Rosenborg gjennom hardt duellspill og drøying av tid. Men sju minutter før full tid fikk RBK hull på byllen igjen. Helland slo inn i feltet, Kerr måtte gi retur og der var Alexander Søderlund på rett plass til rett tid. Spissens 16. seriemål i år sørget for en ny hjemmeseier for serielederen.