ÅRE: Den svenske VM-helten Johan Olsson forsøkte seg mot langløpseliten i Årefjällsloppet lørdag. Det gikk ikke spesielt bra.

Olsson ble nummer 11, nesten fire minutter bak suverene Petter Eliassen. Heller ikke russernes sterke kort i VM, Maxim Vylegzjanin, lyktes veldig bra. Han kom inn på plassen bak Olsson.

Tror ikke Northug ville vunnet

Det er med andre ord ingen selvfølge at de beste i tradisjonelt langrenn kan hoppe over og hevde seg i toppen i langløp. Petter Northug var påmeldt til løpet i Åre lørdag, men kastet inn håndkleet på grunn av sykdom. Johan Olsson tror uansett ikke Northug ville ha vunnet.

— Om han hadde stilt til start i dag, så hadde han ikke vunnet. Det tror jeg ikke, sier Olsson til adressa.no.

Samtidig mener han at mannen med fire gull fra Falun kan lykkes godt om han satser på langløp neste år.

— De andre har et forsprang

— Han er allerede veldig god til å stake og kan også stake i vanlige løp. Jeg tror han kan gjøre det bra, men de som er her allerede har et forsprang.

Selv har ikke Olsson avgjort hva han gjør neste år. Valget står mellom å legge opp eller å satse på langløp. Lørdag gikk han med feste under skiene. Det ser han på som en feilbeslutning.

Tidligere denne uken uttalte NRK-ekspert Torgeir Bjørn til adressa.no at han tror Petter Northug kommer til å beholde sin hovedsponsor Coop og velge langløp neste sesong. Samtidig tror Bjørn at Strindheim-løperen vil delta i enkelte verdenscuprenn i tillegg.

Uklart hva Northug velger

Torgeir Bjørn uttalte i den sammenhengen at treningen for tradisjonelt langrenn og langløp er 90 prosent lik. Det er ikke Johan Olsson enig i.

— Etter å ha pratet med dem som går i langløpscupen tror jeg at kun ti prosent av treningen er lik, slik treningen er for meg i hvert fall.

Om det stemmer, må løpere som Olsson og Northug legge om treningsopplegget dramatisk fra våren om de bestemmer seg for å velge langløp.

Så langt har Northug-leiren ikke gitt noe entydig svar på hva 29-åringen endrer opp med neste år.

— Det er en helt annen sak å stå og stake på blanke ski. Man må bryte en barriere og våge å gjøre det. For meg er det fortsatt vanskelig, men hvis man skal satse på langløp neste år, må man bruke hele sommeren på å trene på å gå på blanke ski. I år har jeg trent for VM og da er det vanskelig bare å vri om på bryteren, sier Olsson.

Alsgaard: - Bjørn nærmere sannheten

Thomas Alsgaard, sjef for langløpslaget Team Leaseplan Go og dermed leder for verdensener Petter Eliassen, mener det ikke trengs så store endringer i treningsopplegget som det Olsson skisserer.

— Torgeir Bjørn er nok nærmere sannheten. Det er små nyanser og det handler ikke om å snu alt på hodet. Det er det mange gjør feil, at de kun trener på staking og glemmer alt det andre, sier Alsgaard til adressa.no.

Han legger til:

— Petter (Eliassen) har vært veldig flink på det. Han har beholdt noen av det som har gjort ham til en bra skiløper, og så har har han puttet på litt ekstra mot det som kreves på langløp.