— Dette var veldig gøy. Å nå finalen var et av målene våre før sesongen, så det er stort å klare det. Ekstra moro er det jo at vi er det første norske laget som når en finale i Continental Cup, sier Oilers-direktør Pål Higson til Aftenbladet.

Med gårsdagens seier over vertene SønderjyskE, vant Oilers semifinalegruppen, og er klare for finalespill i Frankrike i januar. Milepælen er en svært viktig brikke i klubbens vei mot å etablere seg i Europa, forteller Higson.

- Finalespill vil være en opplevelse i seg selv. På sikt ønsker vi å etablere oss i Europa, og da er dette veldig god læring og erfaring i det å kunne skifte fokus fra serie til turneringer, samt å spille enda flere kamper i løpet av en sesong.

Veien til gruppeseier

Helgen har vært en eneste stor opptur for Oilers. Fredag ble hviterussiske Neman Grodno slått etter at Oilers kom tilbake fra 1-3, og vant på straffer. Lørdag ble ungarske Dunaujvaros Acelbikak regelrett nedsablet og ydmyket 9-1. Mot vertene SønderjyskE, ble det en sterk 3-1-seier etter et tett og jevnspilt oppgjør.

En slik suksess var det neppe mange som forventet før helgen. Den synkende formkurven nådde et lavpunkt da Frisk Asker banket Oilers 1-5 forrige uke. Det var ingen mildt sagt ikke en optimal oppladning til europacupspill.

Men Oilers svarte med å levere det som sannsynligvis er sesongens tre beste kamper til nå. Petter Thoresen forklarer den plutselige forvandlingen slik:

- Før helgen ble vi enige om å starte helt fra skrætsj. De siste tre tapene våre i serien, kom på grunn av for mange pucktap i farlige situasjoner. Det måtte vi slutte med, og det klarte vi. Vi gjorde selvsagt noen feil i helgens kamper også, men det var en brøkdel av det vi har gjort i serien. Når vi ikke gjør disse feilene, virker det som om vi får en offensiv flyt, og vi scorer flere mål.

Helgens Continental Cup-spill lover godt før laget skal hjem og spille viktige kamper i serien. Feilene som har gått igjen i begynnelsen av sesongen var borte. Flere av profilene leverte: Christian Dahl-Andersen spilte som han gjorde på sitt aller beste i fjor. Kurt Davis fortsatte poengsankingen. Alle fire rekkene fungerte godt sammen.

— Det er først og fremst det som er svært gledelig, ja. At vi går videre er selvsagt også utrolig gøy. Nå blir det tre kamper mot KHL-lag og annen god motstand i januar, og det skal bli spennende, sier Thoresen.

Lite penger å hente

Den økonomiske gevinsten med Continental Cup-suksess er minimal. Pengepremien laget får med seg etter helgens gruppeseier, dekker ikke mer enn utgiftene for reisen. Heller ikke en seier i finalen vil gi store pengesummer. Det er den sportslige gevinsten som veier tyngst.

Men om Oilers kan hevde seg i en slik finale, er uvisst. Det franske laget Rouen Dragons er verter, og har vært fast inventar i finalen de siste årene. I følge Higson er det et lag omtrent på nivå med Oilers.

Fjorårets vinnere, Donbass Donetsk, spiller til daglig i KHL. Det er uvisst hvilket lag ukrainerne vil stille med, men stiller de toppet, vil de være soleklare forhåndsfavoritter. Likevel er Higson og Oilers soleklare på at de reiser til Frankrike for å vinne i januar.

- Når vi først har kommet til en finale, går vi selvsagt for seier. Om vi er gode nok, vet vi ikke enda. Det er en el av sjarmen med å være nye i europeisk sammenheng.

- Vil det komme forsterkninger før finalen i januar?

— Det er godt mulig. Vi driver jo og kikker litt på spillermarkedet. Det vil helt sikkert komme inn en spiller før transfervinduet stenger, men om det blir før januar vet jeg ikke.