Allerede før 10-0-seieren over Kasakhstan på torsdag var Norge klare for neste års europamesterskap i Nederland. Den eneste siste transportetappen på veien til mesterskapet neste sommer er da mandagens kamp mot tabelljumbo Israel, som bare har tatt to poeng på sine syv kamper i gruppespillet.

– Kampbildet blir det samme (som mot Kasakhstan). Det blir spill mot ett mål mot et lag som bare kommer til å legge seg bakpå og må forsvare seg. De er såpass mye svakere så de har ikke noe annet valg, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb, som riktig nok ikke ser det på som en selvfølge at Norge scorer ti mål også mot Israel.

– Mot Kasakhstan så var vi veldig effektive i starten av kampen og fikk satt de under press fra første sekund. Men at dette blir en kamp vi skal dominere og score en del mål i er jeg ganske trygg på, slår han fast.

Stiller høye krav

Noen av de målene vil kanskje Norges spisstjerne Ada Hegerberg stå for. Lyon-spissen ble senest i august kårets til årets spiller i Europa, og kommer trolig til å bli en viktig brikke i Norges mesterskap i Nederland.

– Forventningene er som de alltid har vært, jeg stiller høye krav til meg selv. Min plan i hodet er akkurat den samme som den har vært tidligere, så det er ingenting som har forandret seg etter at jeg fikk den prisen.

Europas beste spiller, Ada Hegerberg, er tilbake på hjemlige trakter. Foto: Joakim Rødven

– Jeg synes også vi burde stille høye krav til oss selv som lag – få Norge «back on track» igjen. Nå er det en stund siden vi har prestert der ambisjonen egentlig ligger. Da må vi klype oss selv i øret og finne ut hva som kreves for å nå dit. Per i dag så tror ikke jeg at vi er i toppsjiktet, men mulighetene for å komme dit ligger der, sier Hegerberg.

Også Semb tror Norge har et lite stykke opp til eliten.

– Vi ligger, ikke så langt etter, men litt etter de aller beste, type Tyskland eller Frankrike i Europa. Resten er vi på høyde med. Vi er ikke noen finalefavoritt, men vi er en outsider sammen med en 6-7 nasjoner bak Tyskland og Frankrike, slik jeg ser bildet i dag, mener toppfotballsjefen.

Nyter hjemlige trakter

Men Hegerberg tenker ikke så mye på EM-sluttspillet helt ennå. Hun fikk nyte hjemlige trakter da de nesten var hjemme i Sunndalsøra på torsdag, før turen gikk videre til Sunnmøre og Ulsteinvik i helgen.

Mandag tar de imot Israel, i en kamp Hegerberg regner med blir enveiskjøring.

– Det tror jeg nok. Det er ikke så mye struktur, så jeg tror det blir mye folk «bak i der».

– Hvordan er motivasjonen når motstanden er som den er?

– Å spille landskamp i seg selv bør være motivasjon nok, egentlig. Samtidig så må vi bruke de kampene godt, for EM kommer fort. Vi må klare å gjenskape de gode prestasjonene uansett om vi møter Kasakhstan, Sverige eller Tyskland.

I tillegg til Hegerberg-søstrene er også målvakten Josefine Ervik på «hjemmebane» under landslagssamlingen i Møre og Romsdal. Ålesundsjenta setter pris på å få tilbrakt litt tid på Sunnmøre.

– Jeg har ikke vært hjemme på en stund, så det har vært veldig deilig å komme tilbake til både fjell, fjord og fine trakter, sier 21-åringen, som likevel har sett seg nødt til å gjøre litt skolearbeid når treningen er unnagjort.

Selv om det er mot tabelljumboen som står for tur på mandag, mener Ervik at Norge må gjøre jobben sin 100 prosent.

– Vi må ta alle kamper like alvorlig. Vi møtte en basehopper på fredag, og han sa at uansett om det er et lettere fjell så må han ta det like alvorlig som de tøffere fjellene. Slik må også vi tenke; at vi skal gjøre alt det rette uansett hvem vi spiller mot, sier VIF-keeperen, som ikke fått noen beskjed om ho får spille Norges siste gruppespillkamp.