HOLMENKOLLEN: Therese Johaug var den store favoritten på søndagens tremil i Holmenkollen. Ikke bare innfridde hun, men 27-åringen ga konkurrentene en maktdemonstrasjon av det sjeldne slaget.

Johaug var mer suveren enn noen gang, og etter et nærmest prikkfritt løp, gikk hun i mål over et hav av tid foran nærmeste konkurrent.

Avstanden til neste kvinne i mål, Ingvild Flugstad Østberg, ble til slutt 3.46,5. Finske Anne Kyllönen ble nummer tre.

Heidi Weng måtte gi tapt på de siste kilometerne, og måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

— Det var et veldig bra løp, konstaterer Johaug, som var usikker på formen før rennet.

— Jeg var veldig nervøs før start, for jeg visste ikke hvordan formen var etter å ha vært litt syk forrige helg. Men formen var fantastisk, og jeg kunne bare konsentrere meg om teknikk, sier 27-åringen, som innrømmer at hun var overrasket over at hun fikk en luke allerede i første bakke.

- Hun frøs da vi kom i mål

Lagvenninnen Østberg var ikke like overrasket.

— Jeg var forberedt på at hun skulle sette på turboen fra start. Jeg hadde bestemt meg for ikke å henge på, og det gjorde jeg heller ikke, sa Østberg til NRK.

Hun var selvsagt full av lovord om sin overkvinne.

— Hun sto jo og frøs da vi kom i mål. Hun er så vanvittig overlegen. Jeg tror ikke alle skjønner hvor fort hun går, sa Østberg, og spøkte:

— Vi trener litt vi andre også, altså.

Rykket fra start

Tremila hadde så vidt startet da Johaug smadret resten av feltet. Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Charlotte Kalla og resten av konkurrentene ble statister da 27-åringen fra Dalsbygda satte opp tempoet allerede etter noen hundre meter.

Allerede etter 2,7 kilometer var avstanden på 18,7 sekunder. Ved fem kilometer var den på så mye som 44,8 sekunder fra Johaug og ned til fremste løper i hovedfeltet.

Og 27-åringen så ikke ut til å roe ned etter fantomstarten. Hun fortsatte å øke. Ved drøye syv kilometer ledet Johaug med langt over et minutt på hovedfeltet. Derfra økte Johaug ledelsen for nesten hver kilometer, inntil Ingvild Flugstad Østberg begynte å hente inn noen sekunder mot slutten.

Ny rekord

Ifølge Det internasjonale skiforbundet (FIS) sine hjemmesider satte Larissa Lazutina rekorden for største seiersmarginen på en 30-kilometer noensinne, da hun vant med 2.23,9 minutter foran Svetlana Nagejkina i Holmenkollen i 1998. Rekorden gjelder for alle FIS-løp og OL, og gjelder for begge kjønn.

Lazutina ble tildelt Holmenkollmedaljen samme år. I 2002 testet hun positivt for doping.

Bente Skari har også vunnet med over to minutter i Kollen, da hun slo Annmari Viljanmaa med 2.07,04 i 2003. Både Lazutinas og Skaris storløp var med individuell start. Søndagens fellesstart var ikke engang halvgått da Therese Johaug ledet med tilsvarende forsprang på nærmeste konkurrent.