Kjersti Haugen Espelid var 15 år da hun sa at hun ville bli hoppdommer. Søndag dømmer hun i Holmenkollen.

31-åringen blir den første kvinnelige hoppdommeren fra Norge som skal dømme i et verdenscuprenn for menn. Det skjer ikke hvor som helst.

— Ja, jeg får min ilddåp i Holmenkollen. Det er litt skummet, sier dommeren fra Raufoss, bosatt i Oslo.

Allerede i kvalifiseringen fredag, før lørdagens renn, skal Espelid i aksjon, men på søndag har hun enda flere øyne rettet mot seg fra millioner av TV-tittere.

Ble tidlig inspirert

Espelid hadde en bror som var aktiv skihopper i en periode, og dermed ble hun med i bakken. Ungjenta fikk kjærlighet til denne idretten. Da moren kom hjem en dag og sa at hun hadde snakket med en kollega som var hoppdommer, buste datteren ut: -Det vil jeg også bli.

Nå er hun (fra 2013) Norges første internasjonale hoppdommer, og har allerede dømt verdenscup for kvinner, og Kontinentalcup (COC) for menn. Det siste er det nest høyeste nivået.

Far Prevc en var inhabil

Det var egentlig Bozidar Prevc, faren til hoppukevinner Peter Prevc, som skulle hatt den jobben. NRK oppdaget inhabilitet, og ga beskjed til renndirektør Walter Hofer i Det internasjonale skiforbundet (FIS). I alt har pappa Prevc tre sønner som hopper i verdenscupen. Domen, som bare er 16 år, har gjort det meget bra denne sesongen.

Men det går jo ikke an å være pappa og dømme sine egne barn på dette nivået. FIS tok affære og inn kom Espelid.

Fysioterapeuten, som daglig pendler til Toten på jobb, har aldri hoppet selv. Det er sjelden hun møter kvinnelige dommere, men nå får Norge snart en toppdommer til. Marit Cathrine Gulbrandsen fra Vikersund er snart i hopptårnet med «gutta».

Mye å tenke på

I dommertårnet må dommerne stole på egne vurderinger. Panelet snakker ikke sammen før karakteren skal avgis, og de har kort tid på seg før de skal ha bestemt seg.

— Fem dommere dømmer stilen til hopperne, fra han tar sats og svever, til han lander og kjører over fallgrensen. Vi starter på 20 poeng som er det maksimale, og så kan vi trekke maksimalt fem poeng både i svev og landing, og maks syv hvis han faller, opplyser Espelid.

Hun forteller at hun ble litt overrasket da hun fikk henvendelsen, men ser på tilliten som en stor mulighet.

- Hva blir den største utfordringen?

— Nivået er ganske jevnt, men vi skal bruke hele skalaen og skille hopperne så godt vi kan.