Fotballmålet, som måler 2,44 til undersiden av tverrliggeren, er brukt som illustrasjon til den antatt beste høydekonkurransen på Bislett siden Javier Sotomayor hoppet 2,37. Det er 26 år siden Javier Sotomayor satte banerekorden på Bislett. Og det er 22 år siden han hoppet 2,45 i spanske Salamanca. Siden har ingen vært i nærheten av cubanerens verdensrekord. Ikke før i fjor. Da hoppet Barshim 2,43. Før det var Sotomayor alene om å ha greid høydene mellom 2,43 og 2,45.

Javier Sotomayor i Canada i 2001.

I går ble Sotomayor hentet på Gardermoen av stevnesjef Steinar Hoen. Alle som har satt verdensrekord på Bislett er invitert som æresgjester når Bislett-Alliansen arrangerer 50-årsjubileum. Verdens beste høydehopper gjennom tidene skal sammen med Europas beste høydehopper i 1994 følge duellen som er løftet frem som en av Bislett-kveldens høydepunkter.

Har lovet toppform

Barshim topp årets verdensstatistikk med 2,41. – Det er langt fra 2,41 til 2,45 og 2,46. Er det realistisk å regne med at verdensrekorden er i fare, Hoen?

– Jeg er enig i at det er stykke opp til verdensrekorden, men Barshim har lovet å være i toppform til Bislett, og det virker det som om han er. I Eugene tok han 2,28, 2,35 og 2,41 i første forsøk – også ga han seg! Det tipper jeg var for å gi alt på Bislett. Hans manager (Stanisław "Stanley" Szczyrba), som bor i Malmö, har sansen for at vi for første gang på mange år prøver å gjøre høyde til en av de store begivenhetene.

– Har du avtale også med Bondarenko om toppform?

– Nei, men jeg regner med at med Barshim på banen, "Soto" på tribunen og med en gammel europamester som stevnearrangør, så tenker han "nå må jeg skjerpe meg".

Nye høyder

Høyde har ligget på et lavt nivå i en del år. Både i 2007 og 2009 ville Steinar Hoens pers på 2,36 ha gitt ham førsteplassen på verdensstatistikken. Så fikk øvelsen et løft med Bondarenko og Barshim i 2013. Da hoppet ukraineren 2,42 og qatareren 2,41.

Mutaz Essa Barshim Foto: Scanpix

I fjor tok det av enda med, med Barshim på 2,43 og Bondarenko på 2,42. Begge prøvde seg også på verdensrekordhøyden 2,46. Barshim var nærmest og rev med hælene under Golden League-finalen. Også to Dereke Drouin og Andrej Protsenko hoppet 2,40 i fjor, og begge er i Oslo for å liste seg over.– Om vi ikke får verdensrekord, så kan vi alle fall få se det første 2,40-hoppet i Norge noen gang. Men jeg må innrømme at det er mer sannsynlig at vi kan få verdensrekord på 5000 meter for damer, sier Hoen, som må ut med 50.000 dollar i bonus (nesten 400.000 kroner) for hver verdensrekord.

Dratt med av pappa

Qatar er mest kjent for å arrangere verdensmesterskap i "alle" grener – og for at landet kjøpte seg et landslag før håndball-VM i fjor – men golfstaten kan også selv lage utøvere i verdensklasse.

Barshim er sønn av en mellom— og langdistanseløper, og det var pappaen som dro ham inn i friidretten. Mutaz Essa drev først med løping og lengde, men som 15-åring byttet han til høyde og viste umiddelbart talentet. Som 17-åring hoppet han 2,14. På det tidspunktet om trener "Stanley" inn i bildet, og så eksploderte det. Året etter satte Barshim qatarsk rekord innendørs med 2,25. – "Stanley" er mer enn en trener for meg. Vi er som far og sønn, sa Barshim i et intervju med IAAF.

Siden har fremgangen fortsatt jevnt og trutt for 23-åringen, som ser ut som han har den ideelle kroppen for høyde. Den 1,92 lange Doha-mannen skal ha med seg bare 70 kilo over listen.

Mesterskapshopperen

Mens Barshim ennå ikke har vunnet noen av tre gjeveste mesterskapene, har Bondarenko både VM- og EM-gull trygt plassert i madrassen. OL-medaljen må han sikre seg i Rio neste år. Under OL i London hoppet han 2,29. men hadde for mange riv til at det kunne bli delt bronseplass. Gullet gikk til Ivan Ukhov, som også hopper på Bislett torsdag.

Bohdan Bondarenko Foto: Scanpix

Bondarenko, som har pappa som trener, er en tøffing på banen. I Golden League-stevnet i London 2013 gikk han inn i konkurransen på 2,28 – ny "rekord" for dem som er opptatt av den type statistikk. Og etter å ha misset i første forsøk på ny pers, 2,43, flyttet ukraineren like godt listen opp til 2,47! Det gikk selvfølgelig ikke, men som høydehopper er det viktig å miste respekten for de større høyder. Så spørs det om 16–17 grader på Bislett torsdag kveld er varmt nok for hopp over 2,40?

– Ikke noe problem. De kler på seg mellom forsøkene, sier Steinar Hoen.

Barshim skal uansett prøve å kle av erkerivalen Bondarenko.