Steinar Hoen gråter ikke over at Usain Bolt ikke kommer til Bislett i år. Men han vil gjøre det hvis Bolt beholder kongestempelet, og ikke kommer neste år.

I forrige uke la Usain Bolt ut et bilde på Twitter og meddelte at han skulle løpe i New York 13. juni. Dermed lå det i kortene at han ikke kommer til å løpe på Bislett to dager før. Det bekrefter Bislett-sjef Steinar Hoen.

– Vi var lenge med i loopen, men så valgte Bolts management bort Roma og Bislett. De ønsker å matche ham forsiktig etter at han var borte hele fjorårssesongen, sier Hoen som skjønte tegningen før Bolt gikk ut på Twitter.

– Jeg har visst det en stund, men det gjorde ikke så vondt denne gangen. Vi har hatt Bolt tre ganger før. Hypen rundt ham har lagt seg noe. Det betyr ikke at vi ikke vil ha ham tilbake. Hvis Usain kommer tilbake og blir VM-kongen i Beijing i august, så blir jeg grinete hvis vi ikke får ham til Bislett i OL-sesongen.

Sparer millioner

Det er spekulert i at Bolt har fått ca. to millioner kroner for å løpe i Oslo. Det vil si over halvparten av startpengene Bislett Alliansen har til rådighet.

– I år ville det blitt ekstra dyrt med den høye dollarkursen. Den var på 8,30 da jeg forhandlet om kontrakter for litt over to uker siden. Hadde Bolt kommet, ville vi ha måttet kutte ut mye annet, sier Hoen.

Bolt kommer til Europa i år, men ikke før 9. juli. Da skal han løpe 200 meter på Pontaise stadion i Athletissima-stevnet i Lausanne – en av hans favorittbaner på grunn av de slakke svingene.

Penger til rekordforsøk

Når Bolt uteblir, tenker Hoen at et verdensrekordforsøk skal lokke folk til Bislett 11. juni.

– Et verdensrekordforsøk må planlegges. Utøveren må være i toppform 11. juni, og vi har gjort avtale med folk som skal prøve. Men det koster det også – ikke bare å sette opp, men det kan hende vi må ut med 50.000 dollar i bonus, sier stevnesjefen, som foreløpig ikke vil røpe hvem han har gjort avtale med.

Ser man på verdensrekordene i friidrett, er det på herresiden kanskje bare to aktive som er i stand til å gjøre noe med dem: David Rudisha på 800 meter og Renaude Lavillenie i stav. Sistnevnte var en av attraksjonene på Bislett i fjor. På langdistanse har det ikke vært satt verdensrekorder de 10 siste årene, og i kast og hopp ikke på 20 år.

På damesiden er rekordene heller ikke lette å angripe, ettersom mange av dem også ble satt av utøvere som hadde de rette preparatene i medisinskapet. Bislett fikk sin siste verdensrekord i 2008 da Tirunesh Dibaba løp 5000 meter på 14.11,15. I fjor var beste løper 17 sekunder bak denne tiden.