RIO DE JANEIRO/OSLO : Henrik Christiansen leverte en noe skuffende OL-debut lørdag. 19-åringen ble nummer seks i sitt heat på 400 meter fri, og får dermed ikke svømme finalen.

Av alle som svømte heatene, hadde Christiansen 17. beste tid med 3,47.90. Aller best var Conor Dwyer fra USA, med 3,45,43. Det hadde vært en overraskelse om Christiansen sikret finaleplass. Det var likevel ventet at han ville prege sitt heat i mye større grad.

Henrik Christiansen var skuffet etter OL-debuten, men fokuserer straks på morgendagens øvelse. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

— Jeg har lov til å være litt bitter i dag, kanskje i et kvarter. Så må jeg begynne å omstille meg til i morgen, sier Christiansen til Aftenposten etter heatet. Da vi møtte Henrik Christiansen før OL, hadde han et klart budskap i barneidrettsdebatten. Les mer her.

Christiansen begynte relativt forsiktig, og lå klart sist etter 200 meter. 19-åringen mistet kontakten med resten av feltet, og var aldri i nærheten av å kjempe om topplasseringene i heatet.

— Kroppen føltes veldig fresh og fin. Så jeg ble veldig overrasket da jeg så tiden, sier Christiansen.

— Det blir spennende å analysere løpet og se hva som skjedde, fortsetter han.

— Gedigen skuffelse

Selv sier Christiansen at han hadde forventet å svømme to eller tre sekunder raskere.

Ekspertkommentatorene til TV 2 er enige om at Christiansen skuffet.

— Enten er han ikke i toppform, eller så spiller nervene ham et puss, sier TV2-kommentator Fin Gnatt.

— En gedigen skuffelse, sier sidekommentator Sander Englund Smørdal.

Mesterskapet er heldigvis langt fra over for Henrik Christiansen. Før mesterskapet var 1500 meter fri ansett som 19-åringens beste medaljesjanse.

— Jeg vet jeg er i god form. Jeg har vært litt syk før mesterskapet, det kan hende det har påvirket litt, men det vet vi ikke, sier Christiansen.

Venter mer av Christiansen

Hjemme i Norge var det mange svømmere som fulgte nervøst med. Landslagsutøver Sindri Thori Jakobsson oppsummerer slik:

— Dette var ikke helt drømmestarten. Det er vanskelig å si hva som gikk galt, men nå er han i alle fall ferdig med det første løpet. Jeg er helt sikker på at neste gang Henrik stuper ut i bassenget, vil vi se et helt annet løp. Jeg er sikker på at han vil få et bra mesterskap etter dette.

Cecilie Johannessen, som også lenge kjempet for en OL-plass, sier det slik: Henrik var kanskje litt for passiv ut i et veldig sterkt heat. Men han får god erfaring, og jeg er overbevist om at han kommer til å svømme en sterk 1500 meter senere i OL.

1500 meter er for øvrig distansen han selv har hatt som favoritt, selv om han har prestert best på 400 frem mot OL.