Brann har så langt levert merksnodige resultater. De har vunnet alle hjemmekampene, tapt alle bortekampene. Det gjør dem helt unike i europeisk sammenheng. Ingen er like gode hjemme, og ingen er like begredelige borte og ingen lider av den samme kombinasjonen av hjemlig fortreffelighet og utebanekompleks som nettopp Brann.

BT har undersøkt alle europeiske ligaer som spilles akkurat nå. Det finnes en rekke svake bortelag. I Latvia har Jelgava maktet ett poeng på sine seks kamper, litauiske Tauras har vunnet én og tapt åtte borte, estiske Kuressare blir gjort til latter hver gang de fraktes i spillerbuss og både svenske brommapojker og færøyske Vikingur har det med å knyte seg fælt idet de skal på reise.

Men ingen er like svake på utebane som Brann.

  • Les også:

Akranes nesten like ille

Det finnes bare ett annet eksempel på et lag som er omtrent like forferdelige som Brann. Det er islandske Akranes. Laget fra hjembyen til tidligere Brann-trener Teitur Thordarson har det ikke enkelt når de konkurrerer borte fra hjemmet. De har fem strake tap borte.

Forskjellen er at Akranes later til å være et forferdelig dårlig lag generelt. Det kan neppe sies om Brann, som snuser på medaljer i eliteserien. Vi tok derfor en telefon til tidligere Brann-mann – nå krumtapp på Akranes – Armann Björnsson for å høre hva de gjør for å snu trenden.

– Ikke så mye. Det er vanskelig for oss. Vi har akkurat skiftet trener, men vi klarer ikke vinne. Men jeg tror det snur.

– Hva tror du Branns problem er?

– Det må du nesten spørre Birkir (Sævarsson) om ... Men når de likevel vinner hjemme, er det vel fordi de blir redde i hodet når de skal spille borte? foreslår Björnsson.

– Er dere det?

– Nei, vi har bare fått en dårlig start på sesongen. Vi har bare vunnet én kamp, og tapt resten. Slik er det jo ikke med Brann, jeg følger med på alle resultatene deres på nettet. Det kommer jeg nok alltid til å gjøre, sier mannen som nå jobber fulltid som snekker i hjemlandet.

– Opp av dritten

Björnsson er inne på kjernen av det som er så mystisk. De aller fleste av lagene som ligger på bunn av bortetabellene i de europeiske ligaene som spilles nå, ligger på bunn på de fleste andre tabeller også. Det er bare Brann som er enten/eller. Og til tross for Björnssons forslag – Birkir Sævarsson har ikke peiling på hva fenomenet kan forklares med:

– Haha, er Akranes nesten like dårlige som oss? Ja, jeg har fått med meg at de har fått en dårlig start. Men de har jo knapt tatt poeng i det hele tatt – de er elendige hjemme, også.

– Nettopp, så hvorfor er det så svart/hvitt for Brann?

– Det har ikke skjedd noe siste uken som gjør at jeg er i stand til å forklare det bedre nå. Jeg vet bare ikke. Det eneste jeg vet, er at vi må komme oss opp av den jævla dritten nå, og det skal skje mot Hønefoss, sier høyrebacken innbitt.

  • Brann spiller borte mot Hønefoss mandag klokken 19.00.