TV 2-profil Davy Wathne tror klubbene har begynt å innse at det ikke løser alle problemer å fjerne treneren. Foto: DIGITALSPORT - ARKIV

Steinar Lein ble sparket i Vard Haugesund i mai etter at den nyopprykkede førstedivisjonsklubben fikk en dårlig start på sesongen. Han er hittil i sesongen den eneste treneren i de to øverste divisjonene i Norge som har fått sparken.

De siste 15 årene har i snitt 4,6 eliteserietrenere fått sparken i løpet av hver sesong. Selv om årets sesong bare er halvveis, er det lite som tyder på at så mange som fire-fem eliteserietrenere får sparken i år.

To forklaringer

TV 2-profil Davy Wathne mener det er to hovedårsaker til at flere trenere får beholde jobbene sine i år: En erkjennelse hos klubbene og økonomi.

— Mange klubber har kvittet seg med treneren sin uten at det hjelper på situasjonen. Klubbene begynner å skjønne at det ikke nytter å skylde på treneren. De erkjenner at det ikke er der skoen trykker. I tillegg har klubbenes økonomiske situasjon betydning. Det koster å fjerne treneren, og det koster å skaffe seg en ny også, sier Wathne.

Tror flere sparkes

— Et annet aspekt er at klubbene stort sett ikke kan skylde på at de ikke kjenner trenerne godt nok. Brian Deane i Sarpsborg er for øyeblikket det eneste eksempelet på en ubeskrevet eliteserietrener. Det er vanskeligere å kvitte seg med dem som er kjent i miljøet fra før, legger han til.

- Tror du flere får sparken denne sesongen? I så tilfelle, hvem?

— Ja. Når det spisser seg til, vil noen måtte gå, sånn er fotballen. Noen kommer til å føle panikk og skal vise handlekraft. Det er vanskelig å si hvem det blir, begivenhetene styrer det, sier Davy Wathne.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF), Kjetil Siem, mener det er sammensatte årsaker til nedgangen i antall treneravskjedigelser i år.

— Presset har forandret seg litt de siste årene. Økonomi har også betydning, skriver Siem i en sms.