Vertsnasjonen Ghana sikret seg plass i semifinalen i Afrikamesterskapet etter å ha snudd til 2-1 over Nigeria søndag.

Dermed møter Ghana enten Kamerun eller Tunisia i semifinalen som spilles tirsdag.

Yakubu Aiyegbeni sendte nigerianerne i føringen i første omgang. Eric Addo rev ned Uche Ikechukwu innenfor 16-meteren, Yakubu var sikker fra krittmerket og sørget for 1-0. Det stilnet de 40.000 frammøtte i Accra, men like før hvilen fikk de likevel noe å juble for. Chelseas Michael Essien headet inn 1-1 via stolpen to minutter på overtid.

Ghana åpnet sterkest etter hvilen, men kvarteret ut i annen omgang ble vertsnasjonen redusert til ti mann. Yakubu la en strålende pasning, og John Mensah måtte bruke ulovlige midler for å stoppe Peter Odemwinge som stormet mot Ghanas mål. Dommeren var sikker, og viste ut kapteinen.

Med ti mann på banen så det vanskelig ut for Ghana, som røk ut for Nigeria i samme turnering for to år siden.

Så startet dramatikken med Athony Annan i en av hovedrollene og John Obi Mikel i den andre.

Etter en duell stakk Anthony Annan fingeren tilsynelatende bevisst inn i øynene på John Obi Mikel etter omlag 70 minutter av kampen. Deretter kastet Anna seg ned og det så ut til at han filmet skadet for å bli båret av banen for å unngå et mulig rødt kort.

Mikel fikk gult kort — Annan ingenting.

Sju minutter før full tid dukket Junior Agogo opp og sikret seieren for Ghana. Sulley Muntari la innlegget, og Agogo hamret ballen i nettaket.

– I dag er de helter. Å komme tilbake med ti mann mot et lag som Nigeria og fortjene å vinne... Jeg er så stolt over å lede dette laget, sa Ghanas trener Claude Le Roy.

– Jeg er bare glad for at vi kom videre til semifinalen. Jeg kan ikke tro det er sant, sa matchvinner Agogo. (©NTB)

Knust

Nigerianerne var knust etter tapet.

– Vi hadde veldig uflaks. Vi spilte veldig, veldig bra. Vi greide bare ikke å avslutte, sa John Obi Mikel.

Den tidligere Lyn-spilleren forsvarte den utskjelte landslagssjefen Berti Vogts.

– Dette var ikke på grunn av treneren, sa han.

– Vi gjorde to feil og ble straffet for dem. Vi tapte for en sterk motstander, men det røde kortet hjalp oss ikke. Det ville vært bedre om vi hadde fått score målet og fortsette å spille mot 11 mann, sa Vogts. (©NTB)

I søndagens andre kvartfinale vant Elfenbenskysten hele 5-0 mot Guinea .