NORGE-ESTLAND 0-1

ULLEVAAL STADION (aftenposten.no): Novemberkvelden var kald og sur på Ullevaal da Norge jaktet sin tredje strake seier, og fornyet selvtillit før EM-kvalifiseringskampen mot Aserbajdsjan søndag.

En keepertabbe og svakt norsk forsvarsspill sikret imidlertid gjestene seieren, og de fremmøtte fikk ikke mye å varme seg på fra det norske laget.

Per-Mathias Høgmo startet med Martin Ødegaard på benken, og først da 15-åringen entret banen med en drøy halvtime igjen å spille, våknet de fremmøtte.

— Det var et meget godt innhopp. Han har imponert mye den spilleren, og det han gjør i dag er det meget høyt nivå over. Vi får se hva vi gjør med tanke på søndag, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo etter kampen.

- Kan Ødegaard og Dæhli spille sammen?

— De kan definitivt spille sammen i enkelte kamper. Det er to spillere i rivende utvikling, så det får vi komme tilbake til.

- Kom greit fra det

Martin Ødegaard var brukbart fornøyd med innhoppet.

— Vi er aldri fornøyd med å tape kamper. Vi kunne klart uavgjort på slutten, men sånn er det noen ganger, sier Martin Ødegaard til MAX etter kampen.

Martin Ødegaards pappa, Hans Erik Ødegaard, var på tribunen og kikket på sønnen. Foto: Digitalsport

— Det var morsomt å spille, og jeg synes jeg kom greit fra det.Estlands svenske trener Magnus Pehrsson er imponert over at Ødegaard allerede spiller landslagsfotball.

— Jeg fulgte ikke med på det han gjorde i dag, for jeg hadde nok med mine egne spillere. Men det er fantastisk imponerende at en 15-åring spiller på landslaget. Det blir spennende å følge hans fremtid, og det er spennende at Per-Mathias Høgmo har gitt ham tillitt, sier Pehrsson.

Nesten YouTube-scoring

Håvard Nielsen fikk Norges første avslutning etter 10 minutter. Mads Møller Dæhli og Tom Høgli kombinerte fint på venstresiden, og innlegget flatt langs bakken var godt fra backen. Avslutningen fra Nielsen sto imidlertid ikke i stil, og gikk langt utenfor.

Den første store sjansen var det imidlertid estlenderne som fikk, minuttet senere. Et langt oppspill helt bak fra det blå forsvaret gikk over hele det norske forsvaret og frem til Sergei Zenjov, og bare en god redning fra Ørjan Håskjold Nyland reddet Norge.

Ikke lenge etter var imidlertid den norske keeperen i alvorlig trøbbel. Han sto litt langt ute da Stefan Johansen mistet ballen på midtbanen, og Estlands kaptein, Konstantin Vassiljev slo til umiddelbart. Fra egen halvdel siktet han og sparket han det han var god for. Nyland løp fortvilet bakover og kastet seg etter ballen, som smalt i den norske stolpen. Hadde den gått i mål ville den garantert blitt en YouTube-hit utover kvelden!

Norge bommet, Estland scoret

Etter 22 minutter fikk Norge sin første store sjanse, og det var etter en perfekt gjennomført kontring.

Tarik Elyounoussi første ballen fremover etter et estisk hjørnespark. Han slapp ballen i akkurat riktig tidspunkt til Håvard Nielsen, som fra litt skrått hold avsluttet like utenfor den bortre stolpen.

Men Norge scoret ikke, og minuttet senere slo Estland knallhardt tilbake.

Alxander Søderlund ble byttet inn etter 45 minutter. - Jeg synes Søderlund gjorde et godt innhopp, sa Høgmo etter kampen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Et innlegg fra venstrekanten traff kaptein Vassiljev, som fikk avslutte helt upresset fra elleve meter. Skuddet gikk nesten rett på Nyland som fikk en berøring på ballen, men likevel ikke klarte å avverge scoring. Meget svakt av både forsvaret og av Molde-keeperen.Da halvtimen var spilt kom kaptein Per Ciljan Skjelbred til en avslutning, men skuddet gikk rett på den estiske keeperen som reddet enkelt.

Resten av omgangen ble spilt uten norske sjanser.

— Nyttig kamp

Per-Mathias Høgmo sa på pressekonferansen at han var misfornøyd med det som skjedde i første omgang, men at han var godt fornøyd med hvordan spillerne sto frem etter pause.

— Det var en nyttig kamp for oss. Vi visste at det ville bli vanskelig å åpne forsvaret deres, og dette er et kampbilde vi må være forberedt å møte senere i kvalifiseringen.

Høgmo var enig i de kritiske spørsmålene om den norske effektiviteten foran mål. Han sier at Norge må være forberedt på forskjellige kampbilder i Aserbajdsjan søndag.

— Det kan være at vi må styre kampen og prøve å spille oss gjennom forsvaret, men det kan også hende at det blir et åpnere kampbilde som bortekampen mot Malta, og at vi dermed får noen klarere målsjanser.

Innbytterens kjempesjanse

Alexander Søderlund kom inn ved pause for Håvard Nielsen, og like før han hadde vært på banen i fem minutter fikk Rosenborg-spissen en enorm sjanse. Det var nesten utrolig at haugalendingen ikke scoret. Innlegget fra Mads Møller Dæhli var perfekt fra venstrekanten, og Søderlund hadde en enkel oppgave med å styre ballen i mål. Dessverre for Norge satte han den rett på keeper.

Fire minutter senere kom Vegard Forren i avslutningsposisjon etter at innlegg ble slått inn i feltet etter en corner, men skuddet fra Molde-stopperen var snek seg utenfor.

15-åringen skapte jubel

Det norske publikummet trengte en opptur i kulda, og fikk det av Per-Mathias Høgmo etter 57 minutter. En 15-åring med nummer ni på ryggen gjorde seg klar til å komme inn, og som mot Bulgaria i forrige hjemmekamp kom kveldens høyeste jubelrop da Martin Ødegaard entret banen.

Da han minutter senere gjorde en enkel vending og lurte unna en estlender, steg jubelen på ny.

Ullevaal stadion jublet da Martin Ødegaard ble byttet innpå etter 57 minutter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Forventningene steg på tribunen hver gang Godset-spilleren fikk ballen. Etter 66 minutter avanserte han og sendte en stikker til Per Ciljan Skjelbred, men Tysklands-proffen måtte takle for å avslutte, og ballen havnet nok en gang utenfor det estiske målet.Lite skjedde videre utover i omgangen. Igor Subbotin avsluttet en god kontring for Estland etter 72 minutter, men det endte kun med hjørnespark.

Martin Linnes burde nok hatt et straffespark da han ble taklet ved 16-meterstreken like før full tid. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

Martin Ødegaard fant Elyonoussi med et godt innlegg like etter, brassesparkforsøket fra Norges visekaptein endte som så mange andre norske forsøk utenfor.

Langt inn i overtiden fikk Søderlund nok en mulighet, men skuddet fra 18 meter gikk over målet.

Dermed reiser Høgmos menn til Baku med et ferskt tap i bagasjen. Trøsten får være at det ikke ble delt ut kvalikpoeng mot Estland.

Mot Aserbajdsjan er det tre i potten.