Etter to oppløftende seire mot Malta og Bulgaria, ble 0-1 mot Estland et solid skritt tilbake for landslaget. Uten aggressivitet, glød og tøffhet, ble Norge til tider overspilt av et Estland som i perioder så ut som en europeisk storhet takket være Norges tafatte forestilling. Spesielt før pause var det norske spillet urovekkende svakt.

Det betyr ikke all verden å tape privatkamper så lenge en vinner de som betyr noe, men for interessen rundt landslaget var 90 tamme, norske minutter på Ullevaal, dårlig reklame for fortsettelsen.

BTs sportskommentator Tore Strand

Estland skapte merLandslagssjefen etterlyste en tøffere innstilling, men i stedet fikk han se et norsk lag som aldri fikk turboen opp i turtall takket være utallige unødvendige ballberøringer. Før sidebytte spilte Norge seg til en eneste sjanse. Den kom typisk nok en av de få gangene Norge satte fart fremover. Tarik Elyounoussi fosset fremover med ballen, og pasningen fant en Håvard Nielsen som banket ballen like utenfor.

På andre siden av banen skapte Estland mer, og det var verken overraskende eller ufortjent da de tok ledelsen. Det norske forsvarsspillet var sløvt da Konstantin Vassiljev fikk all den tid han ønsket til å skyte et løst skudd mot mål. Det burde Ørjan Håskjold Nyland ha tatt, noe som var nok et bevis på hvor tullete det var å sammenligne ham med keeperlegenden Dino Zoff forut for Norge-Italia.

Den eneste som viste en viss klasse var den samme Vassiljev som styret midtbanen mens nordmennene ble løpende imellom. Da Estland-kapteinen forlot banen i pausen, kom Norge bedre med i kampen.

Oppløftende

For starten av andreomgangen var oppløftende. Norge var mer på hugget og presset gjestene. Hadde Norge hatt en klassespiss på topp, ville utlikningen kommet tidlig i omgangen. Mats Møller Dæhli fant Alexander Søderlund med et smart fremspill, men Søderlund sliter med å finne veien til nettmaskene som landslagspiller, og bommet alene med keeper. Med Joshua King skadet går Norge til EM-oppgjøret mot Aserbajdsjan søndag med et aldri så lite spissproblem.

For verken Håvard Nielsen eller Alexander Søderlund avslørte spill og avslutteregenskaper som skremte noen. At Norge kom til flere muligheter med Søderlund på banen, hang mest sammen med at Estland mest konsentrerte seg om å forsvare ledelsen etter sidebytte.

Per-Mathias Høgmo fikk i det hele ikke så mange svar på Ullevaal onsdag. At stopperduoen Forren og Nordtveit viste ruskete takter, tror jeg neppe fører til at landslagssjefen mister nattesøvnen. Men felles for deres spill i likhet med brorparten av de andres innsats, er at de faller mange hakk så lenge de ikke er skjerpet og fullt konsentrert om jobben de skal gjøre.

Dæhli bar preg av benkeslitingen

Onsdag var det nølende spill i forsvar som det var i resten av det norske laget. På midtbanen fikk Anders Konradsen sjansen i Alexander Tettey sitt skadefravær, men Rennes-proffen imponerte ikke. Høgmo må nok krysse fingrene og håpe Tettey melder seg klar til innsats i Baku.

Martin Ødegaard kom inn og satte fart i det norske laget mot slutten, og kan bli en joker mot Aserbajdsjan. Ikke minst fordi han som vanligvis er den mest kreative, offensive kraft, sliter med formen. Mats Møller Dæhli bar preg av benkesliting i Cardiff den siste tiden. I sine beste øyeblikk var han god, men de var det færre av enn det vi er vant til å se fra den kanten.

Jeg tror de norske sjansene til tre nye EM-poeng søndag ligger i at kollektivet hever seg. Norge har ikke enkeltspillere som kan avgjøre kampen alene. Skal det bli seier mot Aserbajdsjan må forsvaret være på tå hev i nitti minutter, Stefan Johansen må ta et bedre grep på midtbanen, og ikke minst sørge for at Norge får mer fart i lengderetningen.

Onsdag manglet det svært mye for at Norge kunne se ut som en EM-farer i 2016. Du kommer et stykke med tøffhet, vilje og råskap. Fotballprofessor Høgmo må nok samle sine elever til en ny time for å terpe på hjemmeleksen. Trøsten er at Aserbajdsjan ikke er noen stor fotballnasjon og kommer rett fra 0-6 mot Kroatia.

Etter en skuffende 0-1-kamp mot Estland, er det ikke stort annet å glede seg over før høstens siste EM-kamp.