TOUR DE FRANCE: Thor Hushovds personlige trener og mangeårig sykkelproff Atle Kvålsvoll fikk selv karrièren ødelagt av en grusom velt på sykkelen. Han mener syklister er laget av noe helt spesielt som tåler den smerten de utsettes for.

HER FØLGER DU TIRSDAGENS ETAPPE!

-  I ritt som Tour de France er det helt spesielt. Du gir deg liksom ikke der før du omtrent bæres vekk på båre. Man har en innstilling og en rolle i laget som gjør at man ønsker å hjelpe laget og gi alt for lagkompisene. Men man må like å pine seg selv for å være syklist. Både gjennom tøffe etapper, men også når det gjelder å tåle smerte som følge av velt, sier Kvålsvoll.

Årets Tour de France var bare noen timer gammel da den første skikkelige velten gikk. På Korsika deiset flere ryttere i bakken mot slutten av åpningsetappen. Blant dem som fikk smake asfalten var Omega Pharma-Quick Steps Tony Martin.

Brudd i bekkenet

Tyskeren pådro seg fryktelige skrubbsår på ryggen, men fikk sjanglet seg i mål. I lagbussen etter målgang besvimte tempoverdensmesteren fra 2011 og 2012 flere ganger. Dagen etter stilte han til start igjen.

Fortsatt må han ha hjelp av to personer for å komme seg ut av drakten etter etappene. Den klistrer seg nemlig til sårene han har på kroppen.

Verre gikk det med Team Sky-rytter Geraint Thomas. Han gikk i bakken i samme velt, og pådro seg brudd i bekkenet. Han må ha hjelp for å komme på og av sykkelen. Men det var ikke snakk om å bryte.

-  Syklister tåler mye. Men når man holder på med en sport som tar så lang tid som sykkel, må man ha en høy smerteterskel. Man må tåle veldig mye smerte. Det er spesielle folk som driver med denne type idrett. Men selv om man har det vondt, enten etter en velt eller fordi man er sliten, så klarer man å presse seg gjennom det, sier Kvålsvoll.

To brudd på hodeskallen

Han har en viss erfaring med dette selv.

—  Jeg har vært i mange velt og brukket kragebeinet fire ganger. Jeg har faktisk syklet opp Alpe d’Huez (legendarisk Tour de France-fjell, red.anm.) med brukket kragebein. Men jeg husker jeg veltet stygt på første etappe i Touren i 1991. Da skulle vi forsvare Greg LeMonds gule trøye fra året før. Jeg traff et hull i veien og mistet grepet og landet på siden på det ene låret. Jeg måtte hjelpes opp på sykkelen etterpå. Men jeg kjørte videre. Galskap, minnes han.

-  Men jeg holdt på å slå meg i hjel senere. Det var i 1993. I et ritt i Alpene. Uten hjelm veltet jeg etter en punktering og dundret inn i en stor stein i fjellsiden. Blodet fosset, jeg slo meg bevisstløs. Jeg fikk to brudd på hodeskallen og lå på sykehus i to uker. Jeg kjørte VM i Oslo senere det året, men avsluttet karrieren året etter. Jeg ble aldri den samme etter den velten. Sykkel er ikke for pyser, sier Kvålsvoll.

-  Når jeg ser stygge velt som den på Korsika, mener jeg at ledelsen bare må ta rytterne ut av hele Touren. De kjører seg så langt ned at resten av sesongen ofte blir ødelagt fordi de skal fullføre.

Etter gårsdagens hviledag venter nesten 200 kilometer for rytterne i dagens etappe. Chris Froome leder rittet etter de ni første etappene.