Han er den nye sjefen for idretten i Bergen, Pål Hafstad Thorsen fra Arbeiderpartiet. Den nye idrettsbyråden i Bergen kunne starte i jobben med å feire opprykk med Brann-sjal rundt halsen, men nå er det striskjorte og havrelefse. Allerede.

— Bergen kommune har den mest sårbare økonomien av de fire storbyene. Pr. i dag låner vi penger til drift. Økonomien er ikke bærekraftig, da er det vanskelig å være idrettsbyråd.

Sleggekaster

Thorsen har utsikt av penthouse-klasse fra sitt kontor på Rådhuset i Bergen. Arbeiderpartipolitikeren ser på en by i vekst som sliter med et skoleforfall som vil koste milliarder i årene som kommer.

— Mange omtaler meg som oppvekstbyråd, men jeg er også idrettsbyråd, sier Thorsen. Som tidligere sleggekaster og fotballspiller har han hjerte for idretten.

— Frem til juniornivå var jeg en tid Norges nest beste sleggekaster, før en skade stoppet karrieren min, forteller Thorsen.

Det blir ikke lett i tiden som kommer for den nye idrettsbyråden. Hans forgjenger, Helge Stormoen fra Frp er klar på hva som er den største utfordringen.

— Kommunen må løse de lovpålagte oppgavene innenfor skole og barnehage. Mye innenfor idrett og kultur er ikke lovpålagt, og da er det lett for at det havner i kategorien "Der roer vi ned".

Under Stormoens ledelse styrte kommunen etter en idrettsplan som lovet investeringer på 100 millioner kroner i året. Det var kommunen aldri i nærheten av, noe som skapte misnøye ute hos idrettslag som ikke fikk de anleggene de opplevde de hadde blitt lovet.

Noe av det første det nye byrådet gjorde, var å ta fatt på arbeidet med å lage en ny versjon av idrettsplanen.

— Idrettsplanen var ambisiøs, og når man ikke lever opp til forventningene, kommer reaksjonene, sier Stormoen.

Har ikke mer penger

Eiendomsskatt ble innført av det forrige byrådet for å takle det kommunal etterslepet innenfor vedlikehold, og den nye byråden kan ikke love mer penger enn hva det avtroppende byrådet hadde å bruke. Flerbrukshall i Alvøen og ny bane for Sandviken/Varegg på Stemmemyren, som ble droppet av forrige byråd, er likevel lagt inn som "prioriterte prosjekter" i byrådsplattformen. Men det er ikke bevilget penger.

— Gjelden skal opp til 22,5 milliarder kroner i et 10-årsperspektiv, og det vil koste oss 1,3 milliarder kroner årlig å betjene lånet. Det er mye når hele budsjettet til kommunen er på 18–19 milliarder kroner.

Men politikk er ikke bare økonomi. Thorsen har andre tiltak han vil sette ut i livet.

— Min viktigste oppgave er at jeg støtter den frivillige innsatsen, legger gratisprinsippet til grunn, og at vi ikke har unødvendig byråkrati og avgifter. Derfor vil vi blant annet dempe rapporteringsplikten for en del kommunale støtteordninger. Så slipper idretten bruke tid til å sende skjema inn til oss.

Den nye byråden frykter ikke korrupsjon selv om han vil redusere rapporteringsplikten.

— Jeg tror at styrene i idrettslagene er gode kontrollinstanser for å unngå at penger blir misbrukt.

Krever mer av politikerne

Thorsen krever mer av politikerne i byen fremover når det gjelder å legge til rette for idretten.

— Jeg forventer at politikerne i bystyret er mer ute og møter idrettens hverdag enn hva som har vært tilfellet tidligere. Jeg vil ansvarliggjøre bystyrepolitikerne, og de må forstå at de også er ombudsmenn for idretten. Det kan ikke være slik at Bybanen skal stjele overskriftene hver gang.

Dersom det blir mer temperatur i idrettsdebatten, vil det også føre til mer oppmerksomhet og kanskje at mer penger blir bevilget, tror Thorsen.

— Avisene blir ikke nedringt av politikere i valgkampen som ønsket å komme med idrettspolitiske utspill. Jeg synes det er symptomatisk.

- Ikke på lag med idretten

Thorsen er klar på hva han mener var det forrige byrådets største feil innenfor idrettspolitikken.

— Jeg tror ikke idretten opplevde at de hadde kommunen som støttespiller under det forrige byrådet. Idretten utviklet seg på tross av byrådet, mener Thorsen.

Stormoen tror mye av kritikken han fikk, bunner i at de skisserte bevilgningene i idrettsplanen ikke ble fulgt opp.

— Vi burde nok vært mer forsiktige da vi laget idrettsplanen, sier Stormoen.

Thorsen sier arbeid med vedlikehold nå blir viktig. Bergen kommune skal ikke komme i en situasjon med massivt etterslep, slik som skjedde med skolene.

— Vi jobbet i 10 år med å avsløre skoleforfallet i Bergen, og da sannheten kom for en dag viste det seg at situasjonen var skandaløs. Nå ser vi konturene at vi ikke har vært flinke nok til å vedlikeholde idrettsbyggene. Erfaringen fra skolene er at hvis vi ikke lytter til fagfolk om hva som kreves av vedlikehold, så blir det veldig dyrt å gjøre noe med problemet i ettertid.

Et av de store prosjektene til Bergen innenfor idrett og kultur i årene som kommer er bygging av byarena. Thorsen vil jobbe for å få det til.

— Vi trenger en byarena, og jeg synes skissen og ideen om en byarena på trekanttomten på Nygårdstangen er kjempespennende. Det er også utrolig bra at investorer ser på prosjektet som interessant. Sammen med byrådsleder Harald Schjelderup blir jobben min nå å vurdere om prosjektet er gjennomførbart og at drømmen om en byarena kan bli en virkelighet.