RIO DE JANEIRO: Engelske mediers avsløring av hvordan man fikser en fotballkamp, slik at det sikre penger på vinne på spill, bør få alarmbjellene til å ringe i Fifa.

Det er så skremmende enkelt å fikse en fotballkamp, hvis man bare finner det svake punktet. Vanligvis går kampfikserne direkte på dommeren. Noen ganger finner de en spiller som er i en sårbar situasjon. Ikke sjelden bestikker de hele laget for å få det resultatet de vil. Det koster penger, men gevinstene er enorme.Den historien som den engelske avisen The Telegraph forteller, og dokumenterer med videoopptak, er det hittil alvorligste anslaget mot fotballens troverdighet. Her viser det seg at kampfikserne kan gå rett inn på presidentens kontor i en respektert fotballnasjon og avtale resultatet i landskamper.

Ghana er en høyt rangert fotballnasjon som spilte 2-2 mot VM-favoritten Tyskland sist lørdag. Landets fotballpresident har ingen problemer med å arrangere en landskamp som laget hans skal tape 2-3. Den tanken er vanskelig å leve med.

Før VM i Sør-Afrika i 2010 ble det arrangert en kamp mellom hjemmelaget og Colombia i den flotte nye Soccer City stadion i Johannesburg. Stemningen var overveldende med vuvuzela-toner og hjemmeseier 2-1. Skyggesiden er at det finnes solid dokumentasjon på at kampen var fikset.

Slike saker bekrefter at vi må ta denne trusselen mot fotballens integritet på største alvor.

Mye dommerfeil i VM

Det neste spørsmålet gir seg selv. Kan vi stole på at VM-kamper ikke er fikset? Vi husker dommeren som var så gavmild med Brasil i åpningskampen. Sterke krefter som har stor interesse av at hjemmelaget lykkes.

BILLIG: Brasils spiss Fred fikk et mildt sagt tvilsomt straffespark i åpningskampen. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB scanpix

Dommeren som feilaktig fradømte Bosnia en tidlig scoring mot Nigeria, oppførte seg besynderlig etter kampen.Jeg kunne nevnt flere episoder fra VM. Man blir mistenksom etter slike avsløringer som nå ligger ute til offentlig beskuelse på nettet, og det er en risiko for at vi begynner på se spøkelser på høylys dag. Men det er enda farligere om vi lukker øynene for denne trusselen.

Fifa er nødt til å ta utfordringen fra spillsyndikatene mer på alvor. Den dagen vi ikke kan stole på rent spill, har fotballen tapt. «The beautiful game» kan fort bli «the ugly game».

Mafialignende organisasjoner

Asiatiske kampfiksere klarte å ødelegge troverdigheten til ligaene i Kina og Malaysia. Myndighetene etterforsket seg frem til at 70 prosent av kampene i Malaysia var fikset. Publikum gadd ikke betale for å se på avtalt spill.

Kampfikserne utvikler mafialignende organisasjoner. Etterforskning har vist at den svindeldømte Dan Tan og hans gjeng opererte fritt i gangene

KOMMENTATOR: Adresseavisens Kjetil Kroksæter. Foto: Rune Petter Ness

hos Sør-Afrikas fotballforbund rundt VM 2010. Fifa satte i gang etterforskning og fikk bekreftet at ansatte i fotballforbundet samarbeidet med kampfikserne.

Noe av det skremmende med Ghana-tilfellet er at det er mediene og ikke myndighetene som avslører det skitne spillet.

Det er på høy tid at idretten oppretter en internasjonal enhet til å ivareta idrettens integritet etter mønster av antidopingorganisasjonen Wada. Konferanser og møtevirksomhet fører ingen steder.

Krevende etterforskning

Fotball er den mest interessante idretten å utnytte, fordi den generer så stor omsetning. Risikoen er liten fordi den er lett å infiltrere og mangler systemer for å beskytte seg selv.

Etterforskning av kampfiksing er krevende og kostbart fordi virksomheten krysser landegrensene. Internasjonalt samarbeid er helt nødvendig for bekjempe infiltrasjonen fra kriminelle organisasjoner.

Hver uke omsettes det for milliarder av kroner, og alt for mye av dette forsvinner i lommene til mafialignende organisasjoner i Singapore og Malaysia. Men det vil ikke fotballens øverste ledere snakke så høyt om. De er forbausende lite offensive i forhold til det som er den største trusselen mot fotballens fremtid.