På den raske isen i Olympic Oval i Calgary gikk Pedersen inn til fjerdeplass på tiden 35,87. Det er 0,48 sekunder raskere enn «persen» han satte i et testløp på samme bane sist helg.

— Jeg er kjempefornøyd. Jeg fokuserte på å gjøre de tingene jeg måtte gjøre, og det klarte jeg. Det er bra timing å få det ut nå. Isen er rask, og det er lett å bli litt lurt. Du må bruke isen og ikke bli for oppkavet og masete, sa Pedersen til NTB.

Han går for sin første medalje i et internasjonalt seniormesterskap. De to siste årene er han blitt nummer fire i VM.

Feilskjær

Håvard Bøkko hadde den raskeste åpningen, men klarte ikke å holde trykket oppe og ble klokket inn til 35,91. Det var femte beste tid. Simen Spieler Nilsen hadde et feilskjær i siste indre og kom i mål på 36,51 (14.-plass). Canadiske Denny Morrison var raskest med 34,98. Tittelforsvarer Koen Verweij fra Nederland falt i starten og er ute av mesterskapet. - Vi mister en sterk medaljekandidat. Det er synd for ham og dumt for konkurransen, mente Pedersen.

Senere lørdag er det 5000 meter. Der håper Pedersen på å ta Håvard Bøkkos norske rekord på 6.09,94. — Det blir en ny, viktig distanse. Jeg kom godt i gang nå, sa Pedersen.

Bra Njåtun

Ida Njåtun tror hun kan vise seg fram fra en sterkere side på søndagens 1500-meteren enn det hun presterte på første dag av VM.

Sykdomsproblemer har ødelagt deler av sesongen for askerjenta. Derfor er ikke forventningene så store til helgens mesterskap, men hun håper å få til gode løp og å senke sine personlige rekorder på den raske isen i Calgary.

Hun ligger på sjuendeplass etter lørdagens to distanser. Njåtun åpnet med «pers» på 500 meter med tiden 39,01 (6.-plass). På 3000-meteren ble det ikke personlig bestenotering, men hun var likevel greit fornøyd med løpet på 4.04,90 (8.-plass).

– Jeg klarte å holde meg på jevne rundetider uten å gå så mye opp. Det var nok bedre enn det jeg har gjort tidligere i sesongen, og det var dette jeg kunne forvente av meg selv. Da vil jeg ikke være misfornøyd. Det var det jeg var god for, sa Njåtun til NTB.

Hun gleder seg til 1500-meteren søndag.

Sist

– Jeg fikk det ikke så veldig på slutten på 3000 meter og klarte å holde rundetidene. Det er et godt tegn for 1500. Det har vært min beste distanse i år, og jeg tror jeg kan gjøre det bra der. Jeg har en bra toppfart inne, og nå holdt jeg ganske greit. Jeg tror det kan bli gøy søndag, sa Norges beste kvinnelige skøyteløper.

VM-debutanten Frida van Megen satte personlig rekord i begge sine løp (41,74/4.11,28). Hun ligger likevel sist i sammendraget. 25-åringen fikk plass i mesterskapet etter å ha vært tredje reserve.

– Det er kjempegøy å få oppleve dette. Jeg er fornøyd med 3000 meter, men ikke så fornøyd med 500. Det ble litt mye rot, sa østfoldingen, som går for Fana.

Amerikanske Heather Richardson leder VM foran Martina Sablikova fra Tsjekkia og tittelforsvarer Ireen Wüst fra Nederland.

(©NTB)