Sverre Lunde Pedersen viste rekordform forrige helg, da han kun var hundredeler unna å slette Eskil Erviks gamle verdensrekord på 3000-meteren under oppkjøringen til allround-VM i Calgary.

Om han hadde satt ny verdensrekord, ville den dog neppe blitt stående, da stevnet han deltok i ikke tilfredsstilte standardkravene. Likevel beviser supertiden, og en ny bestenotering på 500 meter, at 22-åringen fra Os er i kanonform bare dager før det store sesongmålet.

I helgen går allround-VM på skøyter av stabelen på den superraske isen i Calgary. Der jakter Pedersen ikke bare på sin første internasjonale mesterskapsmedalje, men også på nye rekorder.

— Hvis isen er topp og forholdene gode, så er det muligheter for det. Jo eldre man blir, jo sjeldnere perser man, så det hadde jo vært kjekt om jeg hadde klart det, sier Pedersen.

Rask bane

Skøytebanen Olympic Oval i VM-byen ble i en årrekke kalt for verdens raskeste skøytebane, men mistet sin status som den ubestridte rekordbanen da OL-anlegget i Salt Lake City sto ferdig til lekene i 2002. Med sin beliggenhet 1035 meter over havet og med sin usedvanlig raske is, er fortsatt banen Calgary et sted å sette rekorder.

Når man i tillegg vet at Sverre Lunde Pedersen har hatt sin beste sesong som skøyteløper noensinne, bør en kunne forvente at hans egne personlige rekorder fra så langt tilbake som 2012 og 2013 skal bli slått.

Ifølge tidligere skøyteløper Mikael Flygind Larsen er han nesten avhengig av at det skjer om han skal ha en sjanse på medalje.

— Jeg tror mange av hans personlige rekorder kommer til å ryke, og jeg tror de må det dersom han skal ha en sjanse, sier Larsen, som nå er TV 2s skøyteekspert.

Kapabel til å slå rekorder

Han ser på Sven Kramer, Koen Verweij og Denis Juskov som osingens største konkurrenter, og tror at de vil gå på tider helt ned mot verdensrekordene. Særlig på 1500-meteren tror Larsen at verdensrekorden kommer til å bli slått – og at Juskov, som gikk en sensasjonell 1500 under VM på enkeltdistanser, er mannen som kommer til å slå den.

Tidene til Pedersen må derfor være raskere enn noensinne, men det tror eksperten at 22-åringen er god for.

— Sverre vet at han slår sine egne rekorder dersom han gjør jobben sin ordentlig og er i sin beste form. Det siste viste han at han var forrige helg da han perset på 500-meteren og nesten satte ny verdensrekord på 3000, sier Larsen.

Pedersen selv er enig i Larsens analyse.

— Det blir knalltøft og konkurransen blir hardere enn under EM (hvor han ble nummer fire journ.anm.). Jeg må være på topp i alle løpene, og om isen er rask må jeg slå mine egne rekorder for å ha en sjanse. Jeg er en outsider, sier han.

Vil klatre på adelskalenderen

Med en forbedring av sine personlige rekorder er sjansen også stor for at Pedersen vil klatre på skøyteløpernes adelskalender. 22-åringen ligger allerede på en 11.-plass, men foran ham finnes det flere løpere som har lagt skøytene på hyllen. Én av dem som ikke har gjort det er Håvard Bøkko, som innehar fjerdeplassen på prestisjelisten.

Amerikanske Shani Davis topper adelskalenderen, som er en objektiv rangering av skøyteløpere basert på personlige rekorder.

— Adelskalenderen er viktigst for dem som er interessert i historie, men det hadde jo vært kult å være høyt oppe. Jeg håper å klatre noen plasser allerede i helgen, sier Norges skøyteener.

Etter VM på enkeltdistanser i Nederland i midten av februar, dro Pedersen direkte til Calgary for å forberede seg til allroundmesterskapet. Der har han hatt en god oppladning sammen med, blant andre, far og trener Jarle Pedersen.